Κυριακή 15 Απριλίου 2018

''Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ''-Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Του Κώστα Παπαδόπουλου*

Απόγευμα, Κυριακή του Πάσχα και είναι ώρα για τις εθιμοτυπικές ευχές και τα τηλεφωνήματα. Ως όφειλα άλλωστε επικοινωνώ με συγγενικά πρόσωπα στο Τέξας και μετά τις καθιερωμένες ευχές η συζήτηση τυχαίως αναπηδά στον κ. Trump (λόγω προσφάτων άρθρων μου). 
«Ω, μας έχει τρελάνει με τα μηνύματα του μέσω Twitter, είναι καταιγιστικός …άλλα προέρχεται από τον Ιδιωτικό Τομέα.. δεν έχει Ιδεοληψίες.. λόγω δε της ιδιορρυθμίας και της εκκεντρικότητας του δεν βλέπουμε την συμπεριφορά του ως πρόβλημα… η Οικονομία πάει πολύ καλά και είμαστε όλοι πλήρως απασχολημένοι… the Texas economy is booming, και όχι μόνον …μου αρέσει ο κ. Trump » μου λέει μια γνωστή BusinessWoman μεσαίας επιχειρήσεως του Ντάλας και τοπικό “στέλεχος” του Ρεπουμπλικανικού κόμματος άλλα μη ψηφοφόρος του κ. Trump στις πρόσφατες εκλογές.
Όντως η Οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγων δημοφιλίας ενός πολιτικού στις ΗΠΑ (its the economy, stupid) αλλά επίσης σημαντικός παράγων είναι και η εικόνα ενός Ισχυρού Ηγέτη.
Και πράγματι ο κ. Trump από “Αποδιοπομπαίος Τράγος” και ευρισκόμενος σε θέση συνεχούς αμύνης έχει γυρίσει το ταμπλό και βρίσκεται πλέον σε θέση επιθέσεως. Αυτό μαρτυρούν όλες οι τελευταίες εκκαθαρίσεις ανωτάτου πολιτικού προσωπικού (“παραιτήσεις” Υπουργων, κλπ) χωρίς κανένα διαφαινόμενο πολιτικό κόστος, ενώ οι “πολιτικοί κατήγοροι του” δεν είναι διόλου απίθανο να βρεθούν στην θέση του κατηγορουμένου.
Το τελευταίο 10ημερο ένας νέος αριθμός καταιγιστικών αποφάσεων και μέτρων έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ οι οποίες συνεπικουρούμενες από το ήδη νομοθετηθεν φίλο – επενδυτικό Φορολογικό πλαίσιο θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία και Πολιτική κατάσταση.
Η απαρχή εμπορικών κυρώσεων με την Κίνα με μέτρα και αντίμετρα εκατέρωθεν, αντεγκλήσεις και εξερευνήσεις για σύναψη συμμαχιών τόσο από πλευράς ΗΠΑ αλλά και από πλευράς Κίνας (Κίνα στέλνει τον Υπουργό Άμυνας στη Μόσχα και καλεί την ΕΕ «να ενεργήσουν από κοινού» για να αντιμετωπίσουν τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, επίσημη επίσκεψη του Β. Κορεατη ηγέτη Κim Jong Un στην Κίνα, κλπ)
Κυρώσεις από ΗΠΑ , κατά επτά Ρώσων ολιγαρχών και 17 κορυφαίων Ρωσικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και 14 οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων, κατηγορίες χρήσεως εκ νέου χημικών όπλων στην Συριά, κλπ
Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό (Εκτελεστική Διαταγή του Προέδρου Trump) για την προστασία της χώρας από παράνομους μετανάστες καθώς και αποστολή τριών ομάδων μάχης (αεροπλανοφόρων) για να αντιμετωπίσουν τον Κινεζικό παράγοντα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας
«Αρχίζει να διαφαίνεται η αρχή ενός Εμπορικού Πολέμου, αν κάθε μέτρο συνοδεύεται από αντίποινα. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να απομονωθούν από το Παγκόσμιο Εμπόριο σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, του δολαρίου, και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα να χάσουν», δήλωσε ο Patrick Bennett, της Καναδικής Imperial Bank of Commerce στο Χονγκ – Κονγκ.
Τόσο ο κ. Trump όσο και ο L. Kudlow πιθανολογώ ότι διαφωνούν με την εκτίμηση του κ. Bennett λόγω των μέτρων που έχουν εξαγγείλει, και συμφωνούν
αφενός, με τις εκτιμήσεις της Μ.Α. Αssocciates ότι «το Παγκόσμιο Εμπόριο ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ κορυφώθηκε το 2008 και είναι σε καθοδική πορεία έκτοτε. Για τις ΗΠΑ κορυφώθηκε το 2011 και για την Κίνα το 2005, αποτελεί δε τώρα περί τα 26% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, 37% στην Κίνα και 82% στην ΕΕ» (σημ. καθιστώντας την εγκλωβισμένη, εξαρτημένη)
αφετέρου, με μέρος της εκτιμήσεως του κ. Rickards ότι «Η Οικονομία της Κίνας δεν είναι απλώς η παροχή θέσεων εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών που οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται. Πρόκειται για την Επιβίωση του καθεστώτος ενός Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που αντιμετωπίζει μια Υπαρξιακή Κρίση, εάν αποτύχει στον Οικονομικό τομέα. Η κυρίαρχη επιταγή της Κινεζικής Ηγεσίας είναι να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή. Η Κίνα είναι λιγότερο σταθερή και ισχυρή από ότι φαίνεται στην επιφάνεια….η δε Κατοχή της Εξουσίας είναι ασθενέστερη από ότι πολλοί στη Δύση υποπτεύονται …η φαινομενική της σταθερότητα είναι μια μάσκα που αποκρύπτει εσωτερικές διαιρέσεις, υπερβολική χρηματοοικονομική πίστωση, σπατάλη επενδύσεων υποδομής, σκιώδες τραπεζικό σύστημα και επενδυτικές σκευωρίες τύπου Ponzi …Θυμηθείτε την πλατεία Τιενανμέν και την σφαγή του 1989. Οι διαμαρτυρίες δεν ξεκίνησαν ως ένα κίνημα ελευθερίας, παρόλο που έτσι το θυμούνται στη Δύση. Ξεκίνησε ως μια αντιπληθωριστική διαμαρτυρία και έτσι το θυμούνται οι Κομμουνιστές»
Ο κ. Rickards συνεχίζει,
«Η Κομμουνιστική Κινεζική ηγεσία γνώριζε ότι θα έρθει η μέρα της αναμέτρησης. Οι δύο τρόποι για να απαλλαγούν από το χρέος είναι ο αποπληθωρισμός ο οποίος οδηγεί σε διαγραφές, πτωχεύσεις και ανεργία ή ο πληθωρισμός που οδηγεί σε κλοπή αγοραστικής δύναμης, παρόμοια με αύξηση φόρου. Αντί αυτών των 2 άσχημων άκρων, η Κινεζική ηγεσία προσπαθεί να κατευθύνει μια μεσαία πορεία με Σταδιακή Οικονομική Μεταρρύθμιση και Σταδιακά Όρια για το Σκιώδη Τραπεζικό Σύστημα.
Η Σταδιακή Πολιτική δεν θα λειτουργήσει, επειδή η Πιστωτική κατάσταση είναι τόσο ακραία που ακόμη και η μέτρια μεταρρύθμιση θα επιβραδύνει την Οικονομία πολύ γρήγορα. Είναι ίσως όμως ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή που τρομάζει την Κίνα. Όταν συμβει η επιβραδύνση της Οικονομίας, ενδεχομένως αργότερα αυτό το έτος ως αποτέλεσμα του “Εμπορικού Πολέμου” του Trump, οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στην Κίνα. Ένα σοκ Γιουάν maxi – υποτίμηση θα είναι ο πυροβολισμός που θα ακούστει στον κόσμο, όπως ήταν τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2015. Ελπίζω ο Πρόεδρος Trump να γνωρίζει σε τι εισέρχεται»
Η Κίνα είναι ήδη σε μια δοκιμασία και δεν είναι σε θέση να αντιδράσει αποκλειστικά εμπορικά μετά την τελευταία κίνηση επιβολής δασμών σε εμπόρευμα 150 δισεκατομμύρια δολαρίων από τις ΗΠΑ για τον απλό λόγο ότι οι ΗΠΑ δεν εξάγουν 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα στην Κίνα αλλά γύρω στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα εμπορικά της όπλα είναι μια Νομισματική Υποτίμηση του Γιουάν, πωλήσεις Αμερικανικών Ομόλογων Δημόσιου, αποκλεισμός εταιριών παροχής υπηρεσιών Αμερικανικών συμφερόντων, μείωση εισαγωγών πετρελαίου από ΗΠΑ και την λεγόμενη “πυρηνική επιλογή” αυτή της απαγορεύσεως εξαγωγής σπάνιων μεταλλευμάτων (rare earth metals).
Το ερώτημα είναι: Ποιος θα επηρεασθεί τα μάλα Εμπορικά και Στρατηγικά; …εάν αυτές οι εμπορικές επιλογές της Κίνας χρησιμοποιηθούν; Οι ΗΠΑ ή οι “ανταγωνιστές της”;
Σε ένα άλλο επίπεδο (εκτός εμπορίου) το έργο – παράσταση προχωρά με την πλοκή του να περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο: απόπειρα δολοφονίας πρώην διπλού Ρώσου Πράκτορα στην Αγγλία με το δηλητηριώδες αέριο Novichok, απόφαση κ. Trump για άμεση απόσυρση Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία με άρνηση του Πενταγώνου, επιθέσεις με χημικά όπλα και πυραύλους στην Συρία από “αγνώστους”, επίθεση με φορτηγό από “ψυχοπαθή” στην Γερμανία, κρούσεις “προσωπικής φιλίας” μέσω Twitter από τον κ. Trump προς τον ηγέτη της Kινας κ. Jinping ανεξαρτήτως αποτελέσματος με το τι θα συμβεί με την εμπορική διαμάχη των 2 χωρών, κλπ, κλπ.
Οι Τακτικές κινήσεις στην “Μεγάλη Σκακιέρα” του κ. Brzezinski όπως προαναγγείλαμε στο προηγούμενο άρθρο “Η Παγίδα του Θουκυδίδη” είναι εν πληρει εξελίξει, είναι πολυεπίπεδες, πολυδιάστατες και φαινομενικά αντικρουόμενες. Ο χρόνος θα φανερώσει εάν οι πολιτικές μας εκτιμήσεις επαληθευτούν.


 *Κώστας Παπαδόπουλος

Πηγή: enpel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.