Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ: ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ!

Η είδηση του θανάτου του, την Τετάρτη, σε ηλικία 76 ετών, σκόρπισε τη θλίψη όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ, πέρα από σπουδαίος επιστήμονας ήταν και παγκόσμιο σύμβολο, ένας άνθρωπος που συγκίνησε και ενέπνευσε πολλούς.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του φυσικού Μίτσιο Κάκου στους «New York Times», στην οποία επισημαίνει πως «από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Οι βασικές ημερομηνίες στη ζωή του Βρετανού αστροφυσικού

8 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε στην Οξφόρδη
1962: Λαμβάνει πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκινά σπουδές αστρονομίας στο Cambridge. Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1964: Μαθαίνει ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
1965: Παντρεύεται την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.
1974: Γίνεται στα 32 χρόνια του το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.







1979: Διορίζεται καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα την οποία θα διατηρήσει για 30 χρόνια.
1985: Ο Χόκινγκ χάνει οριστικά τη φωνή του αφού υποβλήθηκε σε τραχειοστομία εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον θα επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.







«Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα»: Η NASA αποχαιρετά τον Στ. Χόκινγκ

1988: Δημοσιεύει το βιβλίου του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.
2007: Πραγματοποιεί πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος.
2014: Κυκλοφορεί η βιογραφική ταινία για τη ζωή του «Η θεωρία των πάντων» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε για την ερμηνεία του το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά ο καθηγητής έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του.
«Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, το έργο και η παρακαταθήκη του οποίου θα ζουν για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του, οι εξαιρετικές του ικανότητες και το χιούμορ του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποτε είχε πει: 'Δεν θα ήταν ενδιαφέρον το σύμπαν αν δεν φιλοξενούσε τους ανθρώπους που αγαπάς'. Θα μας λείπει για πάντα», ανέφερε η ανακοίνωση των τριών παιδιών του, Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ.

Πηγή: http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.