Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Α (Η3Ν2) 2018!

Στους δέκα (10) έφθασαν οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα έως την Πέμπτη 15-2-2018, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.[Δείτε πιο κάτω ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της γρίπης].

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, 18:08

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά έχουν ελεγχθεί πάνω από 1100 κλινικά δείγματα.
Τρεις νεκροί από Ιλαρά στην Ελλάδα
Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν άλλα 125 περιστατικά ιλαράς, ανεβάζοντας το αριθμό των νεκρών σε 3 και το συνολικό αριθμό των ασθενών σε 1.588 από 1.463. Μία 35χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μια δόση εμβολίου ιλαράς, είναι το τρίτο θύμα της νόσου στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Όσον αφορά την πορεία της γρίπης στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι αυξητική και κατά την 6η εβδομάδα του 2018. Από την αρχή της εμφάνισης της φετινής γρίπης, έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι από επιπλοκές εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ένας από τους οποίους την τελευταία εβδομάδα. Οι 9 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Κανένας από αυτούς που απεβίωσαν, δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Συνολικά, λόγω της εποχικής γρίπης στη χώρα, καταγράφηκαν 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτούς τους ασθενείς εμβολιασμένοι ήταν μόνο τέσσερις.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται για μια ακόμη φορά η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επικρατούντες υπότυποι της γρίπης είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09 και κατά την εβδομάδα από 05 έως 11 Φεβρουαρίου 2018, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Με βάση τα ανωτέρω, η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα είναι ο Β και ο A (H1N1) pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη», υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαίου.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Η κορύφωση της γρίπης συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο 2018 – Μάρτιο 2018.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Νότια Ευρώπη, με τα σοβαρά κρούσματα να καταγράφουν άνοδο και τα συστήματα υγείας να δέχονται «πίεση». Ο υπότυπος που επικρατεί και φέτος είναι ο Α (Η3Ν2), που προσβάλει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών. Την κατάσταση επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα.

Διαβάστε πιο κάτω για τα κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης.
Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), επισημαίνουν οι ειδικοί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Επαναλαμβάνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνουν, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό) Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα (βλέπε και πιο κάτω τα κλινικά συμπτώματα).
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης Α:
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα, Πονόλαιμο, Μυαλγίες, Συνάχι, Πονοκέφαλο, Ρίγη, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ των κυρίων συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα – αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η3Ν2). Υπενθυμίζουν δε, ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης .
Θυμίζουμε ότι τα απανωτά θανατηφόρα κρούσματα της νέας γρίπης Α Η1Ν1 (χοίρων) στην Ελλάδα το 2016, προκάλεσαν ανησυχία στον πληθυσμό της χώρας μας, καθώς ξυπνούν μνήμες του 2011. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2016, οι νεκροί από τη γρίπη έφθασαν τους 159, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, αρκετοί νέοι αλλά και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Επίσης τουλάχιστον 59 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, 386 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους. (Να σημειωθεί ότι έως τα μέσα Μαρτίου του 2011 οι νεκροί έφθασαν τους 152 (έως τις 16/3/2011 που ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα της γρίπης εκείνο το έτος). Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α (Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους. Η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Γρίπη ή ίωση;
Και η γρίπη ίωση είναι. Απλώς έχει πολύ πιο… θορυβώδη, βαριά συμπτωματολογία. Προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη, με υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, πονοκέφαλο και πολύ έντονη καταβολή. Αντιθέτως, οι απλές ιώσεις που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνονται με καταρροή, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό, χωρίς ιδιαίτερη κακουχία. Τέλος, σημαντική διαφορά είναι ότι επιπλοκές όπως η πνευμονία είναι πιο πολύ συχνές σε περιπτώσεις γρίπης παρά σε άλλες ιώσεις.
Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες!). Η περίοδος επώασής της είναι 1-4 ημέρες. Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες. Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι;
Ατομα με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές νόσους ή ανοσοκαταστολή. Αν προσβληθούν, μπορεί να εμφανίσουν ταχεία επιδείνωση της λοίμωξης και σοβαρές επιπλοκές, γιατί για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο κιόλας σύμπτωμα. Επίσης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το στρες και η κακή διατροφή είναι παράγοντες που ευθύνονται για τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνουν πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό της γρίπης.

Τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε;
Οι ιώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριάς μορφής και τα συμπτώματα βελτιώνονται έπειτα από λίγες μέρες χωρίς θεραπεία. Αν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά (συνάχι, πονόλαιμος, βήχας), μπορούμε να πάρουμε παυσίπονα ή αποσυμφορητικά μύτης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Είναι λοιπόν εσφαλμένο –και μη αποτελεσματικό, εν τέλει– να τα παίρνουμε μόνοι μας για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη. Επιβάλλεται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Πηγή: http://www.thereport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.