Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΟΗΣΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!

Του Γιώργου Παπαχρήστου

Απορώ με την επιμονή της κυβέρνησης να προκαλεί συνεχώς προβλήματα στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Αφού είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν τον "κολλάει" τίποτε τον άνθρωπο, αλλά επιπλέον αυτό που κάνει δεν έχει και αποτέλεσμα. Αναφέρομαι ειδικά στη συνεχή, την αδιάκοπη στήριξη που παρέχει στον Στουρνάρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο επικεφαλής της "σούπερ" Μάριο Ντράγκι.
Ο κύριος Ντράγκι όχι μόνο δεν υιοθετεί τίποτε από όσα κατά καιρούς καταλογίζουν στον Στουρνάρα τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, αλλά φροντίζει κάθε φορά να προειδοποιεί ότι αυτό που κάνει (η κυβέρνηση), να τροφοδοτεί τα μέσα με δήθεν αποκαλύψεις οι οποίες πιστοποιούν ότι ο Στουρνάρας είναι ένα τομάρι που κακώς βρίσκεται στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, είναι στη λάθος κατεύθυνση. Ούτε να τον αντικαταστήσει από το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτίθεται ούτε να του επιβάλει κυρώσεις ούτε πολύ περισσότερο να δώσει τις ευλογίες του στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αντικατάστασή του.
Οπότε το πρώτο που σκέφτεσαι είναι ότι δεν έχει τέλος η ανοησία της κυβέρνησης και των επιτελών της. Αντί να κοιτάξουν πώς θα βελτιώσουν τη σχέση τους με τον Στουρνάρα τώρα, που θα γίνει προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, κάνουν ό,τι μπορούν για να την κρατήσουν σε πολικές θερμοκρασίες. Δεν υπάρχουν οι τύποι αυτοί...

Ευφυέστατοι
Σε συνέχεια του προηγουμένου έχω να πω ότι πάνε (πολλοί) μήνες που ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει να διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, πολύ απλά διότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν τον έχει καλέσει σε συνεργασία. Γνωρίζω επίσης ότι ούτε στο τηλέφωνο έχουν μιλήσει.
Και προσέξτε τώρα την εικόνα: η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, κάνει ανταλλαγές ομολόγων, μιλάει με ξένους οίκους για να την βοηθήσουν, αλλά με τον κεντρικό τραπεζίτη της δεν θέλει να έχει σχέσεις. Αλλού, σε ανάλογη περίπτωση, πιθανώς να του είχαν ακόμη και... βαστάζους να τον μεταφέρουν ή να του κάνουν αέρα - εδώ απλώς τον κρατάνε στον πάγο.
Τέτοια ευφυΐα...
Ρώτησα μια φορά τον Στουρνάρα για την κατάσταση αυτή. Μου απάντησε διπλωματικά και διά της πλαγίας: "Εχω καλή σχέση με τον Τσακαλώτο. Με τον Ευκλείδη συνεργαζόμαστε μια χαρά, δεν έχω κανένα παράπονο. Είναι κύριος".
Λογικό, δεν είναι και Πολάκης ο άνθρωπος...

Διγλωσσία
Κάτι τσάκισε μου φαίνεται και ώς χθες η κυβέρνηση δεν είχε στο πρόγραμμα του προέδρου Αλέξη στη μακρινή Λισαβόνα συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, κάτι που επιδιώχθηκε με μεγάλη προσπάθεια. Ετσι ο πρόεδρος Αλέξης θα περιοριστεί σε μια συνάντηση με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Πιερ Μοσκοβισί, σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι, και αυτό ήταν. Χθες βράδυ τον είχε καλέσει ο Αντόνιο Κόστα (ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας) στο δείπνο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, είδε και διάφορους στο όρθιο, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι μετείχε. Το επισημαίνω αυτό διότι είναι άοκνη η προσπάθεια των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να τον βάλουν στη λέσχη, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που είναι - δίγλωσσος. Στην Ευρώπη υποδύεται τον εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς αλλά στην Ελλάδα φοράει τον μανδύα του τιμωρού αριστερού και σηκώνει το δάχτυλο σε όλους τους υπολοίπους.

Κι όμως κινείται
Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφέρω ότι το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα από την πρώην ευρωβουλευτή και φίλη μου Συλβάνα Ράπτη και τον γενικό διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ Αντώνη Βγόντζα.
Αυτό σε συνέχεια των όσων επισήμαινα χθες, ότι όχι μόνο δεν μετείχε των εργασιών η πρόεδρος Φώφη αλλά ούτε αντιπροσωπεύεται από ένα στέλεχος πρώτης γραμμής. Αντιπροσώπευση υπάρχει, λοιπόν, όπως με ενημέρωσε πρωί πρωί η φίλη Συλβάνα, η οποία θα μετείχε και του δείπνου των ηγετών επειδή και... Κερκυραία είναι, και πολλές άκρες στην Ευρώπη έχει.
Σημειωτέον το συνέδριο θα συζητούσε πλην των άλλων και τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα προκύψει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2019 οπότε τελειώνει η θητεία του κυρίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Συλβάνα μού τα είπε αυτά και τα μεταφέρω προς ενημέρωση και των φιλευρωπαίων αναγνωστών μου...

Για να δούμε...
Πάντοτε στο ίδιο πλαίσιο ευρισκόμενος, είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω περί της πολυσχιδούς δραστηριότητος του επιτρόπου μας στην Ευρώπη Δημήτρη "είμαι μια νότα κομψότητας σε αυτή τη βλαχομπαρόκ Κομισιόν" Αβραμόπουλου. Ενθυμείσθε ασφαλώς ότι είχα αναφέρει εδώ τη βαρυσήμαντο, όπως και να έχει, συνάντησή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδος στην Αγκυρα. Είχα περιοριστεί στο περιεχόμενο της συνάντησης αλλά δεν είχα εκθέσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε.
Ο Αβραμόπουλος, λοιπόν, μετείχε συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη όταν έλαβε μήνυμα του φίλου Ταγίπ ότι επιθυμεί να συναντηθούν. "Ωραία, έρχομαι" απάντησε προθύμως ο δικός μας, "είμαι ΄Αγκυρα, έλα από δω" είπε ο άλλος. Να μην τα πολυλογώ, ο Αβραμόπουλος έτρεχε να βρει αεροπλάνο να πεταχτεί ώς την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Τι προέκυψε από τη συνάντηση αυτή; 'Οτι ο Ερντογάν έρχεται Ελλάδα για να εξαλείψει κάθε ίχνος ανησυχίας στους ΄Ελληνες σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Και πως πρόθεσή του είναι να συμβάλει η επίσκεψη στη θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μακάρι να πω; Το λέω...

Παραλίγο ξεφτίλα
Δεν ήταν ο Τζορτζ, που δεν τον έλεγαν Τζορτζ, αλλά Τζον, Σφακιανάκης, το κυβερνητικό εύρημα για να ξεπεράσει τη θύελλα των αποκαλύψεων για την υπόθεση με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας. ΄Αλλος ήταν, αλλά περιέργως εξαφανίστηκε. Ως διά μαγείας δε. Ισα που πρόλαβε να ρίξει στα βράχια όποιος (ο γνωστός…) διακινούσε τη σχετική"παπάντζα" εφημερίδες και sites που είναι έτοιμα να χάψουν ό,τι σανό τους τροφοδοτεί κάθε τόσο ο γνωστός που προαναφέρω...
Μανόλης Χατζησάββας ονομάζεται ο άνθρωπος, τον οποίο τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα χαρακτήριζαν όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο... πράκτορα της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) και ότι αυτός βρισκόταν πίσω από τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων για την πώληση. Γιατί εξαφανίστηκε, και δεν τον ανέφερε κανείς, ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε τα στελέχη της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της περασμένης Δευτέρας;
Πολύ απλά γιατί τον έκαψε κάποιος. Αυτός ο "κάποιος" λοιπόν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό περί του ποιού του ανθρώπου, όπως τον ενημέρωσε και για τις επικοινωνίες που είχε στο παρελθόν με τον υπουργό ΄Αμυνας. Και του συνέστησε με ένταση "προς Θεού μακριά, θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα".
Δεσμεύομαι να πω το όνομα αυτού του "κάποιου" διότι είναι φίλος μου, γνωριζόμαστε καμιά 35ριά χρόνια, και επιπλέον δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να ανοίξει παρτίδες με τον γνωστό φωστήρα που είχε την προαναφερόμενη "έμπνευση". Σημασία έχει ότι η παρέμβασή του ήταν καίρια, αποφασιστική και ο Πρωθυπουργός γλίτωσε από μια απίθανη ξεφτίλα.
(Ειρήσθω εν παρόδω, κάτι μηνύματα αυτού του Χατζησάββα ενημερώνω ότι έχουν φτάσει και σε μένα μέσω φίλου, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μου τα θέσει υπόψιν. Σε ένα από τα μηνύματα αυτά γίνεται λόγος για υπόθεση με τίτλο "κωδικός ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ". Κάποια στιγμή θα το ερευνήσω το θέμα, να δούμε τι ακριβώς εννοούσε ο ποιητής, και μετά τα λέμε...)

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.