Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for μοίρα.
Και μια παλιά παροιμία λέει: "όποιος στα λόγια σου θαρρεί, τα λόγια σου πιστεύει, στη θάλασσα πιάνει λαγούς και στη στεριά ψαρεύει." Και μια δεύτερη λέει: "πήγε στη βρύση και ήρθε διψασμένος." Και μια τρίτη: "ήρθε βασιλιάς και φεύγει γύφτος." 
Το απροσδόκητο είναι μέρος της ζωής μας. Είναι το ξαφνικό εκείνο γεγονός που θα μας ταράξει, άλλοτε για καλό άλλοτε για κακό. Το ζητούμενο είναι να μην επιτρέψουμε να αφεθούμε στις δονήσεις του, να μην επιτρέψουμε να μας παρασύρουν οι παράμετροί του. Ξαφνικά και τυχαία γεγονότα πολλές φορές θα υπάρξουν στη ζωή μας. Θα μπουν ακάλεστα μέσα στο σπιτικό μας, μέσα στην εργασία μας, μέσα στον κοινωνικό μας κύκλο. Αν είναι για καλό, τότε τα ευεργετήματά τους είναι καλοδεχούμενα. Μας αναπτερώνουν το ηθικό και αισθανόμαστε ευλογημένοι. Αν όμως έρθουν για κακό, τότε μας παίρνει από κάτω, νοιώθουμε αδικημένοι και μένουμε στο περιθώριο σαν ανήμποροι να αντιδράσουμε. 
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προβλέψουμε όλα αυτά τα έκτακτα που θα συμβούν στη ζωή μας. Αυτό όμως που υπάρχει είναι η συγκροτημένη ψυχοσύνθεσή μας, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα χτυπήματα. Ο άνθρωπος είναι σαν τον αθλητή που προπονείται. Όσο πιο αδύναμος είναι τόση περισσότερη προπόνηση χρειάζεται. Οι δυνατοί άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τον αγώνα της ζωής. Και αυτή η προετοιμασία έχει να κάνει με τον ισχυρά δομημένο χαρακτήρα. 
Αν το άτομο έχει βαθιές ρίζες με τον εαυτό του πρώτα και μετά με την οικογένειά του, τότε το απροσδόκητο δεν θα τον βρει ανήμπορο να αντιδράσει. Θα καταφέρει κάποια στιγμή να βρει το κουράγιο και να δράσει. Αν το άτομο είναι αδύναμο, τότε το απροσδόκητο θα του δώσει μία και θα τον αποτελειώσει. 
Και για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε σημείο να μην λυγίσουμε ή έστω να λυγίσουμε αλλά να σηκωθούμε γρήγορα, βοηθάει να θυμόμαστε ότι "συν Αθηνά και χείρα κίνει". Μπορούμε να έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να προστατευθούμε από την μοίρα. Όμως όταν αυτή χτυπήσει, τότε οφείλουμε να δείξουμε τι έχουμε μάθει στην προπονητική για τη ζωή. Σηκωνόμαστε γρήγορα, με σθένος και προτάσσουμε τις αξίες μας και το ήθος μας σαν ασπίδα. Όσο και να παρατεντώνεται ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει τη δύναμη να ξεπερνά τις δοκιμασίες που του τυχαίνουν. Και σε αυτό σίγουρα βοηθάει ο χαρακτήρας. Αυτός είναι εκείνος που θα μας δείξει τον τρόπο που θα ξεπεράσουμε τα απροσδόκητα χτυπήματα της ζωής. 
Στον αγώνα της ζωής, όσο παλεύουμε, τόσο δυνατότεροι γινόμαστε. Όσο εξασκούμαστε στην ταπεινότητα, την μετριοφροσύνη, τη σύνεση και τη λογική, τόσο περισσότερο έτοιμοι θα είμαστε για τον αγώνα της ζωής. Και τότε θα βγούμε πάλι νικητές. Όπως τόσες και τόσες φορές, όπως πάντα.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.