Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΑ ΟΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ!

Πιο αδύναμα οστά έχουν οι έφηβοι που δεν ασκούνται
Η καθιστική ζωή στην εφηβεία έχει ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να έχει πιο αδύναμα οστά στο υπόλοιπο της ζωής του, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research από Καναδούς ερευνητές του University of British Columbia.
Οι ερευνητές εξέτασαν την φυσική δραστηριότητα και τα οστά 309 εφήβων στη διάρκεια μιας τετραετίας που είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών: στις ηλικίες 10-14 ετών για τα κορίτσια και 12-16 ετών για τα αγόρια.
Στη διάρκεια αυτών των ετών, δημιουργείται ποσοστό έως 36% του σκελετού ενώ τα οστά μπορούν να δυναμώσουν λόγω της φυσικής δραστηριότητας, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης 3D εικόνες ακτίνων Χ για να συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ των νέων που τηρούσαν την ημερήσια σύσταση για 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα και εκείνων που ασκούνταν για λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα.
Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που έκαναν τη λιγότερη γυμναστική είχαν τα πιο αδύναμα οστά, γεγονός που υποδηλώνει ότι στο μέλλον θα είναι πιο ευάλωτοι στα οστεοπορωτικά κατάγματα.
«Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες την ημέρα καθισμένα σε μία καρέκλα δεν ασκούν βάρος στα οστά τους τα οποία έτσι δεν δυναμώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Leigh Gabel.
O Gabel πρόσθεσε ότι οι έφηβοι δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες για να δυναμώσουν τα οστά τους. Ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως ο χορός ή το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στο πάρκο, είναι αποτελεσματικά.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να περιορίσουν το χρόνο που περνάνε τα παιδιά και οι έφηβοι επάνω σε μια οθόνη και να τους προτρέψουν προς ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής, είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Heather McKay, καθηγητής στο University of British Columbia.

Πηγή: https://www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.