Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗN ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ!

Επιμέλεια: Σιδέρης Πλιατσικίδης

Μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κτηματαγοράς στην Ελλάδα έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Eurobank Property Services με την πλειοψηφία των ειδικών του χώρου σε ποσοστό περίπου 62% να προβλέπουν σταθεροποίηση στην κτηματαγορά (οικιστικά) και 77% σταθεροποίηση στην αγορά επαγγελματικών, σε αντίθεση με την περσινή έρευνα όπου 63% των συμμετεχόντων προέβλεπε πτώση συνολικά στην κτηματαγορά.
Οι στόχοι της έρευνας ήταν Α) η καταγραφή των απόψεων των ειδικών της Ελληνικής Κτηματαγοράς αναφορικά με τις τάσεις των τιμών των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 και Β) οι προβλέψεις τους για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2017.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 500 επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων, 320 πιστοποιημένοι εκτιμητές – εσωτερικοί και εξωτερικοί συνεργάτες της Eurobank Property Services και 193 σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας κτηματομεσιτικών γραφείων ανά την Ελληνική Επικράτεια. Καλύφθηκε το σύνολο της χώρας κατατετμημένο σε 39 διοικητικούς τομείς, όπως αυτοί έχουν οριστεί κατά την ανάπτυξη του Δείκτη Οικιστικών Ακινήτων της EPS. 

Συνοπτικά τα ευρήματα σε όλη την Επικράτεια ήταν τα ακόλουθα: 


ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 

 58% των ειδικών υποστηρίζει ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά κατοικιών σε όλη την Επικράτεια. 

 51% θεωρεί ότι η πορεία της αγοράς δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με έξι (6) μήνες πριν, ενώ το 35% θεωρεί ότι είναι καλύτερη. 

 62% των ειδικών υποστηρίζει ότι το ποσοστό κενών κατοικιών δεν έχει αλλάξει σε σχέση με έξι (6) μήνες πριν. 

 Στο ερώτημα αν ενοικιάζονται κατοικίες μέσω εφαρμογών όπως το AirBnB, 54% απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 34% απάντησε ναι. Σελίδα | 

 80% των ειδικών στην ερώτηση για το μέσο ποσοστό έκπτωσης στις πράξεις αγοραπωλησιών απάντησε 10%-20%, αναλόγως τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται η αγοραπωλησία.  Οι συμμετέχοντες στην έρευνα με ποσοστό 58% δεν προβλέπουν διαφοροποίηση στις πωλήσεις κατοικιών το επόμενο εξάμηνο. 

 Σχετικά με το απόθεμα κατοικιών, οι ειδικοί με ποσοστό 79% υποστήριξαν ότι γενικά η αγορά κατοικιών απαρτίζεται κυρίως από παλιά σε μέτρια κατάσταση και ασυντήρητα ακίνητα. Τέλος, 

 Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων επικεντρώνεται κατά 90% σε διαμερίσματα, 57% σε διαμερίσματα κάτω των 90 τμ., ενώ 33% σε μεγαλύτερα, άνω των 90 τμ, διαμερίσματα. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 

 Ομοίως, οι ειδικοί με 66% υποστηρίζει ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά επαγγελματικών, ενώ μόλις το 28% υποστηρίζει ότι υπάρχει ισορροπία. 

 83% της ζήτησης στην Επικράτεια επικεντρώνεται σε καταστήματα και μόλις 1% σε γραφεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο Ν. Αττικής η ζήτηση επικεντρώνεται σε καταστήματα και γραφεία με 75% και 12% αντίστοιχα, ενώ επίσης 12% αφορά σε Logistics και βιομηχανικά ακίνητα. 

 91% των ειδικών απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην πορεία της κτηματαγοράς σε σχέση με έξι (6) μήνες πριν. 

 93% των ειδικών υποστηρίζει ότι το ποσοστό κενών επαγγελματικών ακινήτων δεν έχει αλλάξει σε σχέση με έξι (6) μήνες πριν. 

 Καμιά αλλαγή στις πωλήσεις επαγγελματικών ακινήτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. 

 Με συντριπτική πάλι πλειοψηφία (91%) οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα αναφορικά με τις πωλήσεις το επόμενο εξάμηνο. Τέλος, 

 62% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν ότι το απόθεμα απαρτίζεται από παλιά ασυντήρητα ακίνητα, ενώ το 27% από παλιά ανακαινισμένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.