Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ! (VIDEO)

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

O ανθρώπινος παράγοντας είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε επαγγελματική σταδιοδρομία και ειδικά όταν ασκείται λειτούργημα. Όπως στην Ελληνική Αστυνομία όπου η παιδεία, ο σεβασμός της ιεραρχίας και η άριστη συνεργασία, μεταξύ των υπηρετούντων, αποτελούν βασικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση της αποστολής του συγκεκριμένου Σώματος, που αποσκοπεί στη συνοχή του κοινωνικού ιστού με την εφαρμογή των Νόμων και όχι μόνο.
Η Ελληνική Αστυνομία προήλθε από τη συγχώνευση δύο Σωμάτων το έτος 1984: Της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων. Κάθε Σώμα είχε τις δικές του Παραγωγικές Σχολές Αστυφυλάκων, Υπαξιωματικών και Αξιωματικών για τη μετάδοση Γνώσεων και την απόκτηση Αρχών και Αξιών προς άσκηση των καθηκόντων. 
 
 
Μεταξύ των Παραγωγικών Σχολών της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής ήταν το Παράρτημα της Σχολής Οπλιτών Χωροφυλακής Ρόδου, όπου εκπαιδεύονταν Δόκιμοι Ενωμοτάρχες και Δόκιμοι Χωροφύλακες και το οποίο λειτούργησε από το έτος 1950 έως και το 1985. Στις εγκαταστάσεις αυτές, από το 1985 και μετά, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 
 

 
Φέτος μία ομάδα συναδέλφων, ο Ναπολέων Θ. Βλάσσης, ο Κωνσταντίνος Λειβαδίτης, ο Χαράλαμπος Μηνόπετρας, ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, ο Νικόλαος Καλαμπρατσίδης και ο Βασίλειος Τόλιος πήραν πρωτοβουλία να διοργανώσουν επετειακή συνάντηση 40 ετών, στη Ρόδο, όσων Δοκίμων Ενωμοταρχών εκπαιδεύτηκαν, την περίοδο 1977-1978. 

Σκοπός να ξαναβρεθούν στη Ρόδο εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι για να ζωντανέψουν τις αναμνήσεις και να κάνουν επαγγελματικό, ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό απολογισμό σαράντα ετών.
Οι δυσκολίες πολλές για να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι που σήμερα είναι απόστρατοι. Παρόλα αυτά ειδοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός και εξήντα άτομα, κάποιοι με τις οικογένειές τους, έδωσαν το παρών. 
 
Σημειώνεται ότι ο συντάκτης του παρόντος είχε την τύχη αλλά και την τιμή να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία το ίδιο έτος (1977), από το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου και να υπηρετήσει στο παράρτημα Ρόδου, ως εκπαιδευτής Δοκίμων Χωροφυλάκων, κατά τα έτη 1982-1984.
 
Οι πρώτες συναντήσεις μέσα στο αεροπλάνο. Επιφωνήματα χαράς, έκπληξης και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολίες αναγνώρισης προσώπων. Η συνέχεια, στο ξενοδοχείο “MANOUSOS City”, του οποίου το προσωπικό υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες με απίστευτη ζεστασιά. 
Από την πρώτη στιγμή η κα Φωτεινή Χατζηβαλσάμη, με χαμόγελο, υποδειγματική ευγένεια και ειλικρινή διάθεση εξυπηρέτησης, έδωσε το στίγμα της φιλοξενίας που θα ακολουθούσε.
Στην υποδοχή του ξενοδοχείου ανακοινώθηκε η πολυπόθητη ώρα συνάντησης όλων των συμμετεχόντων για ενημέρωση επί του προγράμματος. Ώρα 20:00΄. 


Η ανυπομονησία των συμμετεχόντων ήταν έκδηλη για να έρθει η ώρα της συνάντησης. Όταν, επιτέλους έφθασε, οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα επιφωνήματα, η χαρά, οι εκπλήξεις, οι προσπάθειες αναγνώρισης και οι συστάσεις σημάδεψαν τις στιγμές, ενώ δεν έλειψαν η συγκίνηση και τα δάκρυα. Σαράντα χρόνια ήταν αυτά, επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στη Σχολή, είχαν καλλιεργηθεί άρρηκτοι δεσμοί φιλίας που άντεξαν στο χρόνο.  
 

 
Στη συνέχεια, όλοι μαζί, δείπνησαν, παρουσία του Αντιδημάρχου Ροδίων κ. Γεωργίου Πόκκια, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανδρακού Ευάγγελου, του Διευθυντού της Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Ταξιάρχου Γεωργίου Γεωργακάκου, του Προέδρου Αποστράτων Αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Βασιλείου Χατζημαργαρίτη και των Αξιωματικών-Εκπαιδευτών εκείνης της εποχής, κ.κ. Γεράσιμου Παυλάτου και Σταύρου Παναγιωτακόπουλου, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Πόκκιας, ο Ταξίαρχος κ. Γεωργακάκος, ο κ. Χατζημαργαρίτης και εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής οι Χαράλαμπος Μηνόπετρας και Κωνσταντίνος Λειβαδίτης, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη για τους εκπαιδευτές και τους συναδέλφους της σειράς 1977-1978 που έχουν φύγει από τη ζωή.
Τα πηγαδάκια συνεχίστηκαν και μετά το δείπνο, συζητώντας οι συνάδελφοι για τα βιώματά τους και αναμένοντας την εκδήλωση της επόμενης ημέρας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο επί ημερών Π.Σ.Ο.Χ. Ρόδου ήταν εστιατόριο. 
Από το περιεχόμενο των συζητήσεων αντιλαμβανόσουν την υπερηφάνειά τους που έχουν υπηρετήσει στο ένδοξο Σώμα της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για το έργο που έχουν επιτελέσει με πίστη και ζήλο,  προς όφελος του Έλληνα πολίτη.  


 
Το Σάββατο (14.10.2017) ξημέρωσε και κατά τη μετάβαση στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, οι εικόνες του παρελθόντος πλημμύρισαν τους συμμετέχοντες. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Περνώντας την κεντρική είσοδο, η οποία δεν έχει αλλάξει, αυθόρμητα δάκρυα εμφανίστηκαν στα μάτια πολλών, με έκδηλη την νοσταλγία, αφού έβλεπαν και πάλι τους χώρους που είχαν ξεκινήσει να κάνουν όνειρα για το μέλλον και από τότε και μέχρι σήμερα η ζωή τους ξετυλίγοταν μπροστά στα μάτια τους σαν κινηματογραφική ταινία.  
 

 
Η εκδήλωση ξεκίνησε και το πρόγραμμά της καθήλωσε τους συμμετέχοντες. Ο χαιρετισμός του Ναπολέοντα Θ. Βλάσση, συμπυκνωμένος, μεστός και απέριττος, απέσπασε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, όπως και η παρουσίαση φωτογραφιών -ένα σπάνιο υλικό εκείνης της εποχής- από τον Χαράλαμπο Μηνόπετρα, ο οποίος με μοναδικό τρόπο περιέγραφε περιστατικά της Σχολής, με πρωταγωνιστές εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε συγγενείς αποθανόντων αξιωματικών, σε αξιωματικούς - εκπαιδευτές εν ζωή και σε όλους τους συμμετέχοντες και ακολούθησε ξενάγηση στους διαμορφωμένους πλέον χώρους του Πανεπιστημίου. 

Η μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Μανδράκι, όπου λειτουργεί περίπτερο του αγώνα Δρόμου - Περπάτημα κατά του καρκίνου, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο, την 5η Νοεμβρίου 2017, προς στήριξη της όλης προσπάθειας με την αγορά αναμνηστικών T-Shirts.  

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι συμμετέχοντες δείπνησαν σε γνωστή ταβέρνα της Ρόδου και παρέλαβαν τα αναμνηστικά για την επετειακή αυτή συνάντηση. 
Την Κυριακή το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις στα αξιοθέατα, με σύμμαχο τις ιδανικές καιρικές συνθήκες και πολλές, μεταξύ των, συναντήσεις.
Αναμφίβολα οι συναντήσεις αυτές αποτελούν κατάθεση ψυχής και ανακαλούν στη μνήμη τις θύμησες εκείνες που είναι συνδεδεμένες με την κοινή επαγγελματική αφετηρία 

 
Μόνο συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη μπορούν να εκφραστούν προς τους διοργανωτές αλλά και στους συμμετέχοντες, από διάφορα μέρη της Ελλάδος, που αψήφησαν χρόνο και χρήμα για να αποδείξουν ότι ο σεβασμός προς το παρελθόν συνιστά ανεκτίμητη αξία.
Θα ήταν παράλειψη να μην εκφραστεί ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μητρόπολη Δωδεκανήσου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Ροδίων, στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στην Α΄Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, που αγκάλιασαν με θέρμη την επετειακή αυτή συνάντηση, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αποστράτων κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. 



 
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Μηνόπετρας, Ναπολέων Θ. Βλάσσης, Κωνσταντίνος Λειβαδίτης, Νικόλαος Καλαμπρατσίδης και Βασίλειος Τόλιος επισκέφτηκαν τον Μητροπολίτη Ρόδου, Σεβασμιώτατο κ.κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Φλεβάρη και τον Αστυνομικό Διευθυντή της Α` Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Ταξίαρχο Γεώργιο Γεωργακάκο.
Επιπλέον ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες και στο προσωπικό των ξενοδοχείων ‘‘MANOUSOS City’’ και ‘‘ATHENA’’, που έκαναν ότι μπορούσαν για να κάνουν άνετη και ευχάριστη τη διαμονή μας ώστε να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο ή το λιμάνι με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας διαπιστώσει ότι το ‘‘σμαραγδένιο νησί’’ εξακολουθεί να είναι φιλόξενο και ότι έχει αλλάξει θεαματικά, ως τουριστικός προορισμός, προς το καλύτερο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.