Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...ΛΗΘΗΣ!


 
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
​Πιθανόν δεν το γνωρίζετε, ίσως κιόλας να σας φανεί παράξενο, αλλά στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις για την επιχειρηματικότητα. Ο πρωθυπουργός θα κέρδιζε πολλά αν διάβαζε τις «χρήσιμες δεξιότητες για να γίνω επιχειρηματίας» αντί όσων του λένε αμαθείς μετακλητοί σύντροφοι των οποίων η εκπαίδευση έχει ξεμείνει στα περί καπιταλισμού «εγχειρίδια» της σοβιετικής υποκουλτούρας. 
Θα διάβαζε λοιπόν ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να διαθέτουν (επιλέγω μεταξύ 20 χαρακτηριστικών): εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ικανότητα επικοινωνίας, διάθεση για σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και, τελικά, «επιθυμία για κέρδος». Στο ίδιο μέρος θα έβρισκε και τον ορισμό της επιχειρηματικότητας, με τον τρόπο που τα διδάσκει αυτά τα πράγματα ο ξεχωριστός καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς: «Ουσιαστικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργία πλούτου, μέσω συνδυασμών συντελεστών παραγωγής, η ηγεσία, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα, το ρίσκο και η εταιρική κοινωνική ευθύνη». Ας κρατούσε τουλάχιστον το μότο του κ. Κουτσιανά, συνιδρυτή της επιχείρησης που επισκέφθηκε (Apivita), ο οποίος βάζει στην πρώτη γραμμή την αειφόρο ανάπτυξη, που είναι βεβαίως μία από τις θεμελιώδεις αρχές του σύγχρονου καπιταλισμού. Είναι πράγματι κρίμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενστερνίστηκε τις αρχές και τα αγαθά της επιχειρηματικότητας όλα τα προηγούμενα της πρωθυπουργίας του χρόνια. Την ευκαιρία την είχε: το ζεύγος Κουτσιανά και ο καθηγητής Μπουραντάς ήταν πάντοτε μεταξύ των προσώπων που συγχρωτιζόταν ο νεαρός «αριστερός» ηγέτης. Το μίσος εναντίον των επιχειρηματιών (πέραν δηλαδή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας), που εξέπεμπε ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε την Ελλάδα στο αδιέξοδο του 2009 και, όταν η κρίση ήρθε ορμητική, εμπόδισε την ορθολογική και ταχεία αντιμετώπισή της.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει τώρα να διαγράψει από τη μνήμη των πολιτών όλες τις καταστροφές που προκάλεσε στην ελληνική παραγωγή η αντικαπιταλιστική του πολιτική. Προσπαθεί να αλλάξουν άποψη όσοι στηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και όσοι άλλοι αντιλαμβάνονται πως αν δεν προστατεύσουμε το επιχειρείν, θα την πατήσουμε «οριστικώς και αμετακλήτως». Μην περιμένετε από τον επιχειρηματικό κόσμο να συγκινηθεί είτε από τη όψιμη μεταστροφή του πρωθυπουργού είτε από τον διαγκωνισμό του με τη μείζονα αντιπολίτευση επί του θέματος. Η προστασία της επιχειρηματικότητας από την κρίση απαιτεί μέτρα πρακτικά και άμεσης αποτελεσματικότητας: μείωση των φόρων και των εισφορών!
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.