Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ HELIOS AIRWAYS!

Στις 12:05 το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Αυγούστου 2005, συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού αεροσκάφος, με το όνομα Olympia, της ιδιωτικής κυπριακής αεροπορικής εταιρίας Helios Airways Με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άτομα (115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα).
Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 (5B-DBY) αναχώρησε από την Λάρνακα, με αριθμό πτήσης ZU 522, στις 09:07 τοπική με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Στις 10:30 το αεροσκάφος εισήλθε στο ελληνικό FIR, αλλά δεν έδωσε στίγμα. Δυο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την Αγχίαλο για να διαπιστώσουν την ταυτότητα του αεροσκάφους. Οι πιλότοι των μαχητικών προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πιλότους του αεροσκάφους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη στο σύστημα ψύξης – θέρμανσης και πριν απογειωθεί από τη Λάρνακα, η οποία επιδιορθώθηκε πριν πραγματοποιηθεί η πτήση ενώ είχε παρουσιάσει στο παρελθόν βλάβη στο σύστημα αποσυμπίεσης. Σύμφωνα με την μαρτυρία των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών, ο ένας εκ των πιλότων του Boeing πέθανε ή λιποθύμησε εν ώρα πτήσης, ενώ ο άλλος δεν βρισκόταν στο πιλοτήριο, λίγο πριν την πτώση.
Αμέσως μετά το ατύχημα έσπευσαν επί τόπου μονάδες του ΕΚΑΒ, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, άνδρες της αστυνομίας, καθώς και στρατιωτικά ελικόπτερα, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν όλα τα νοσοκομεία.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Helios Airways στην Αθήνα κ.Δημητρίου ανέφερε ότι μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 48 παιδιά. Στην πλειοψηφία τους οι επιβάτες ήταν Κύπριοι.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, χωρητικότητας 142 ατόμων, είχε κατασκευαστεί το 1998 και είχε 15.160 ώρες πτήσεις έως τις 30 Ιουνίου 2005. Η εταιρία Helios Airways το είχε μισθώσει (leasing) από την Deutsche Structured Finance από τον Απρίλιο του 2004.
Η Helios Airways ιδρύθηκε το 1999 και ξεκίνησε τις πτήσεις στις 26 Μαΐου 2000. Πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπίρμπινγχαμ, Γλασκόβη, Νιούκαστλ, Νόττινγχαμ, Μπέλφαστ, Στρασβούργο, Αθήνα, Χανιά, Βουκουρέστι, Σόφια, Βαρσοβία και Πράγα αλλά και ναυλωμένες πτήσεις (charter).
Η Helios Airways έχει δυο αεροσκάφη Boeing 737-800 189 θέσεων μισθωμένα από την GECAS και ένα Airbus A319 μισθωμένο από την Arkair LTD. Η Libra Holidays Group Public Ltd., εξαγόρασε την Helios Airways τον περασμένο Νοέμβριο.
Το τελευταίο ατύχημα ίδιου τύπου αεροσκάφους είχε γίνει στις 3 Ιανουαρίου 2004 στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 148 άτομα.

http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=24250&subcategory_id=1
Πηγή: http://www.ellinikos-stratos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.