Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for Το εργαστήριο

Και έγραψε ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του "άκου ανθρωπάκο": "δεν πιστεύεις ότι κάποιος που κάθησε στο ίδιο τραπέζι με σένα ή έζησε στο ίδιο σπίτι με σένα, μπορεί να πέτυχε κάτι σημαντικό. Γι΄αυτό όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι ήταν μόνοι. Στο άμεσο περιβάλλον σου, ανθρωπάκο, είναι δύσκολη η σκέψη και ο στοχασμός. Οι μόνες σκέψεις που επιτρέπονται είναι για σένα ή σχετικά με σένα. Αλλά χωρίς εσένα."
Μας αρέσει να σχολιάζουμε. Μας τονώνει τον εγωισμό να κριτικάρουμε τον τρόπο με τον οποίο ζουν και κινούνται και πράττουν οι συνάνθρωποί μας. ΄Οταν κάτι μας προσπερνά, μας ανακουφίζει. ΄Οταν κάτι μας αγγίζει δεν το ακουμπάμε μη λερωθούμε. Αφηνόμαστε να γινόμαστε έρμαια στις διαθέσεις των άλλων, κλεισμένοι στο μικρούλι και φοβισμένο εαυτό μας.
Αντίδραση; Εξαρτάται. Γενικά, φοβόμαστε να πούμε όχι, να φέρουμε μια αντίρρηση, μην τυχόν και μας γυρίσουν την πλάτη. Ο εγωισμός μας είναι τόσο πολύ εδραιωμένος μέσα μας, που δεν μας αφήνει να απολαύσουμε ούτε μία συζήτηση με επιχειρήματα.
Οι άνθρωποι φθονούν τους άλλους ανθρώπους όταν εκείνοι πετυχαίνουν. Επίσης τους φθονούν όταν ζουν τη ζωή τους χωρίς φασαρία. Περιέργεια έχει ο κόσμος. ΄Οσα περισσότερα βλέπει, τόσα περισσότερα λέει. ΄Οσοι κρατούν την ιδιωτικότητά τους σε χαμηλά επίπεδα δεν αφήνουν περιθώρια στον κόσμο για σκέψη και στοχασμούς που να τους αφορά. Η φασαρία κάνει τη διαφορά. ΄Ενας εγωκεντρικός άνθρωπος θα κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να είναι πρωταγωνιστής. Αντίθετα. Ο άνθρωπος που είναι ψιλιασμένος περί του φθόνου, θα σιωπήσει και σιωπηλά-αθόρυβα θα ζει, δίχως να δίνει λαβές για σχόλια.
 Image result for Περιέργεια
Οι σπουδαίοι άνθρωποι χρειάζονται την μοναξιά για να παράγουν. Η παραγωγή έργου, σε ατομικό επίπεδο, έχει απόδοση μονάχα στην απομόνωση. Το εργαστήριο, το γραφείο, η βιβλιοθήκη είναι μέρη σιωπηρά και απομονωμένα από επισκέπτες. Εκεί ο δημιουργός, συγκεντρώνει τις σκέψεις του, οραματίζεται το έργο του και πράττει. Απερίσκεπτος από επιρροές. Καμιά φορά κλεισμένος για μέρες μέσα. ΄Ετσι οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι και δυσθεώρητοι. Μένουν με τη σκέψη τους να στοχάζονται το όραμά τους. Ο κόσμος τους μπορεί να είναι πιο όμορφος, πιο δίκαιος και πιο εκπληκτικός από τον δικό μας. 'Ομως, στο έργο τους και μόνο εκεί θα μας το δείξουν. Μεγάλα μυαλά, φωτισμένοι άνθρωποι, προχώρησαν αυτόν τον κόσμο βήματα παραπάνω. Απλά, σεβασμός!


*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.