Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Image result for "Λεωφορείο 9 για τον παράδεισο":
Και έγραψε ο Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του "Λεωφορείο 9 για τον Παράδεισο": "το να πεις όχι είναι δύσκολο. Αλλά το ίδιο δύσκολο είναι και να δεχτείς το όχι σαν απάντηση. Για ποιό λόγο το όχι μοιάζει πάντα να υπονοεί απόρριψη ή σκληρότητα; Φαίνεται ότι όλοι υποχρεωνόμαστε πολύ συχνά να λέμε ναι, ενώ θα θέλαμε να πούμε όχι. Αλλά πώς να το πεις με χάρη;" ΄Ισως θα χρειαστεί να γίνουμε περισσότερο ειλικρινείς με το εαυτό μας πρώτα και μετά με τους άλλους προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στο επίπεδο εκείνο της αλήθειας, όπου η έκφρασή μας γίνεται ακριβής. Η παιδεία και η καλλιέργεια της προσωπικότητάς μας αποδεικνύεται από τη στάση μας σε σχέση με τα όχι που θα πούμε ή που θα προκαλέσουμε. 
 Image result for επικοινωνία ανθρώπων
Δεν είναι σίγουρα θεμιτό να σκορπάμε αρνητισμό παντού. ΄Ομως κάποιες φορές το όχι μας πρέπει να ακούγεται σθεναρά και να είναι βαρύ και αμετακίνητο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την προσωπικότητά μας ακέραια. Μπορεί να στενοχωρήσουμε τον συνομιλητή μας, μπορεί να τον αποτρέψουμε από την αγαθή σχέση που ίσως περίμενε από εμάς, όμως για να μην τον πληγώσουμε περισσότερο στο μέλλον είναι αναγκαίο το όχι μας να ακουστεί σαν μια τελεία στο κλείσιμο κάποιου κεφαλαίου της ζωής μας.
 Image result for επικοινωνία ανθρώπων
Σίγουρα δεν υπάρχει όμορφος τρόπος όταν ήμαστε αρνητικοί να γίνουμε αρεστοί. Σίγουρα όμως και δεν μπορούμε να καταπίνουμε και πολύ περισσότερο να δεχόμαστε τα πάντα από όλους. Το όχι προφέρεται κάποιες φορές σαν λύτρωση, και, είναι τόσο υγιές να το λέμε που σχεδόν μας απενοχοποιεί. Γιατί έτσι δεν γινόμαστε συνεργοί σε κανένα έγκλημα. ΄Αλλωστε οι αξίες μας και οι πεποιθήσεις μας είναι τόσο σεβαστές, όσο επιτρέπουμε εμείς πρώτοι να τις προστατεύουμε.
Οι επιτήδιοι, οι ψεύτες και οι κακοπροαίρετοι, ας πάνε να βρουν αλλού τους συνεργούς τους. Το όχι σημαίνει αξιοπρέπεια και θέση. Το όχι σώζει καταστάσεις. Και σαφώς δείχνει ότι ώριμοι σαν κοινωνοί εμείς, δεν δεχόμαστε να παρασυρθούμε. Αν μοιράσουμε με σύνεση τα όχι μας, θα θέσουμε τα όρια για σεβασμό, για να αποκτήσουμε τον σεβασμό που μας αξίζει.


*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.