Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο


Και έγραψε ο Ντάνιελ Γκόλεμαν στο βιβλίο του "η συναισθηματική νοημοσύνη": "η αυτοεπίγνωση δεν είναι μία προσοχή που παρασύρεται από τα συναισθήματα, υπεραντιδρώντας και διευρύνοντας αυτό που γίνεται αντιληπτό. Μάλλον είναι μια ουδέτερη μέθοδος που συντηρεί την αυτοαντανάκλαση ακόμα και μέσα σε θυελλώδεις συγκινήσεις."
Μέσα μας έχουμε πολλά θηρία που παλεύουν.΄Ενα από αυτά είναι η αλήθεια.΄Ομως πραγματικά ήμαστε σε θέση να σηκώσουμε το βάρος της; Η αλήθεια είναι αντικειμενική. Η αλήθεια αποτελεί ένα επεξεργασμένο προιόν, που έχει να δώσει τόσες πλευρές όσες είναι και οι οπτικές γωνίες που την αντικρύζουμε. Οι συγκινήσεις που προκαλεί η αλήθεια, τότε και μόνο όταν αποφασίσουμε να τη δούμε, είναι ευεργετικές προς την αυτοεπίγνωση.
Image result for συναισθηματική νοημοσύνη"
Αυτό που γίνεται αντιληπτό, εξαρτάται από την παιδεία και την ψυχοσύνθεσή μας. Το ποθητό είναι πολλά άτομα μαζί να μπορούν να αντιληφθούν την ίδια αλήθεια. Τότε έχουμε ταύτιση απόψεων. Και αν θα έχουμε και ταύτιση συναισθημάτων τότε έχουμε ομάδα. Το πώς θα κινηθεί και τι έργα θα πράξει αυτή η ομάδα, είναι σχετικά του χρόνου και του τόπου που θα ενοποιηθεί.
΄Ομως, μπορούμε να συγκρατήσουμε τις θυελλώδεις συγκινήσεις μας και να οδηγηθούμε σε αυτοεπίγνωση; Μπορούμε να καθαρίσουμε το είναι μας ή ακόμα και να παρακάμψουμε τα συναισθήματά μας προκειμένου να φθάσουμε στην δική μας εσωτερική αλήθεια;
Μπορούμε σίγουρα να γίνουμε εγκρατείς, μπορούμε σίγουρα να γίνουμε φιλεύσπλαχνοι ως προς τον εαυτό μας και ως προς τους άλλους, και με οδηγό τη συχώρεση να αφήσουμε τα ευεγερτήματα αυτά να μας αγκαλιάσουν. Να βρουν τρόπο να φωλιάσουν στην ψυχή μας.
Δεν υπάρχει κάτι ιδανικό.΄Ομως μπορούμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τον κόσμο μας με τρόπο που να μην πληγώνει τους συνανθρώπους μας. Ειρηνικά και με αυτοεπίγνωση ότι τίποτα δεν κερδίζεται-όλα κατακτιούνται.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.