Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΙΑΝΝΗ...

Φωτογραφία του χρήστη Ευχές και Χρόνια Πολλά.

Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, λέει ο λαός και τον λαό να τον ακούτε, κάτι ξέρει. Και στο δικό σου σπίτι όλο και κάποιον Γιάννη θα έχεις, δεν μπορεί. Αν όχι στο σπίτι σου, στο μυαλουδάκι σου πάντως σίγουρα κάποιος θα τριγυρνάει.
Είναι όμορφο αυτό το όνομα και παρά την εκτεταμένη του χρήση, παραμένει ιδιαίτερο. Γνώριζες πως η αρχική μετάφραση του Ιωάννη ήταν «Δώρο Θεού»; Δώρα Θεού είναι λοιπόν οι Γιάννηδες στις ζωές μας. Μας χαρίζουν απλόχερα το γέλιο και τη χαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τόσες παροιμίες που αναφέρονται σε αυτούς. Δεν είναι τυχαίοι ούτε κι οι ίδιοι.
Αμέτρητοι Γιάννηδες πέρασαν κι άφησαν το στίγμα τους. Ποιον να πρωτοθυμηθούμε; Γιάννης Ρίτσος, ο επαναστάτης ποιητής που δόξασε την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Γιάννης Τσαρούχης, ο ζωγράφος με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και την ιδιαίτερη αγάπη σε καθετί ελληνικό και βυζαντινό, αποτυπωμένη στους πίνακές του. Γιάννης Πάριος, ο τραγουδιστής που ερμήνευσε τον έρωτα μοναδικά κι άγγιξε τις καρδιές μας. Γιάννης Γκούμας, ένας μεγάλος διεθνής παίχτης, αρχηγός της εθνικής μας ομάδας και νυν προπονητής. Γιάννης Διακογιάννης, ο πρύτανης και πρόδρομος της αθλητικής δημοσιογραφίας. Γιάννης Ζουγανέλλης, ο συνθέτης, ηθοποιός και τραγουδιστής με το αστείρευτο ταλέντο. Όλοι μας τον τραγουδήσαμε και γελάσαμε με τις ατάκες του κατά καιρούς. Γιάννης Ιωαννίδης, ο προπονητής που απογείωσε και δόξασε το ελληνικό μπάσκετ. Γιάννης Αγγελάκας, μια ιδιαίτερη μορφή της ελληνικής ροκ σκηνής, που με το στίχο του γίνεται ιδιαίτερα διεισδυτικός στην ψυχοσύνθεσή μας. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Εξέχουσα θέση έχει αυτό το όνομα και στην ορθοδοξία. «Καταδικασμένος» λοιπόν όποιος έχει αυτό το όνομα να ξεχωρίζει. Όμορφα, καλοσυνάτα πλάσματα, κολόνα και στήριγμα στη ζωή μας. Όμως αν κάνεις το λάθος να θίξεις την υπερηφάνεια τους, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Γιατί όλα κι όλα, ο Γιάννης είναι αρσενικό με βούλα, δεν τα σηκώνει τα πολλά-πολλά. Απέραντα τρυφερός, μα και στιβαρός εκεί που πρέπει.
Έξυπνος άνθρωπος, δεν τον πιάνεις πουθενά. Αλλά κι ευέλικτος, σου έχει βρει τη λύση στο άψε-σβήσε. Θα σε ανεβάσει στα σύννεφα. Ξέρει τι πρέπει να πει, πότε να το πει και πώς να το πει. Δεν του αρέσουν οι φανφάρες. Λόγια μετρημένα και με κύρος. Έτσι ώστε να ξέρεις πως αυτό που ακούς, είναι αληθινό. Αν καμία φορά πληγώσει κάποιον άνθρωπο, δε θα το κάνει επίτηδες, ούτε και με ελαφρά την καρδία.
Θα σε πάρει και θα κάνετε μεγάλες βόλτες και ταξίδια. Θα σου μάθει πράγματα που δε γνώριζες. Θα μιλάτε, ώσπου να σας βρει το ξημέρωμα καθώς σβήνουν τα αστέρια. Θα έχει πάντα κάτι καινούριο να σου πει. Κάτι που θα έχεις ανάγκη να ακούσεις. Ιστορίες για πρίγκιπες και δράκους μα κι ιστορίες της διπλανής πόρτας, ακούγονται τόσο συναρπαστικές απ’ τα δικά του χείλη.
Πρόσεξε όμως, ο Γιάννης δεν είναι ένας τυχαίος άντρας. Δε θα περάσει απ’ τη ζωή σου έτσι αδιάφορα, να το θυμάσαι αυτό. Αυτό το ιδιαίτερο όνομα συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δε θα ξεχαστεί εύκολα. Να ξέρεις πως στο άκουσμα του ονόματός του, θα σε πλημμυρίζουν χίλιες αναμνήσεις. Από τότε που χρειαζόσουν μια αγκαλιά κι αυτός σου την προσέφερε απλόχερα. Από τότε που χρειαζόσουν απλά λίγο χρόνο κι ησυχία και αυτός το σεβάστηκε. Από τότε που χρειαζόσουν κάποιον να σε βοηθήσει στη μετακόμιση κι αυτός ήταν εκεί απ’ τα ξημερώματα. Αλλά και από τότε που είχε πεισμώσει σαν το μουλάρι και δεν του άλλαζες γνώμη, όσο κι αν χτυπιόσουν.
Κοινωνικός, πρόσχαρος και στιλάτος. Πρωταγωνιστής στα πάρτι και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αρκεί να μην είναι ο Ερμής ανάδρομος ή απλά να μην έχει ξυπνήσει στραβά, γιατί τότε και την καλημέρα θα σκεφτεί πολύ να σου την πει. Στο είπα και πριν, δεν τον πιάνεις πουθενά. Γι’ αυτό εξάλλου είναι τόσο γοητευτικός.
Ένα αιώνια μικρό παιδί, που αν καταφέρεις να βρεις τα κουμπιά του και να τον ξεκλειδώσεις, η ανταμοιβή σου θα είναι τεράστια. Όσοι έχετε ένα Γιάννη στη ζωή σας, μην τον αφήσετε να φύγει ποτέ. Όσο για σένα που γιορτάζεις σήμερα, σου στέλνουμε τις καλύτερες μας ευχές και σε αγαπάμε, ακόμη κι αν μας παιδεύεις καμιά φορά!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
Πηγή:Pillowfights

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.