Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑΚΗΣ ΦΟΡΤΗΣ (ΚΟΥΒΕΛΑΣ): ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΞΥΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΥΠΛΑΣΤΟ ΥΛΙΚΟ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Τάκης Φόρτης (Κούβελας): ''Η τέχνη είναι έμφυτη και είμαι εργάτης της τέχνης''.
Ο κ. Τάκης Φόρτης (Κούβελας)
Ο Τάκης Φόρτης (Κούβελας) είναι ένας από τους συγχωριανούς μας που έχει ξεδιπλώσει τις εκπληκτικές ικανότητές του στην ξυλογλυπτική, από το Δημοτικό Σχολείο ακόμη, με αξιοθαύμαστες δημιουργίες
Οι χειροτεχνίες του αποτελούν έργα τέχνης, υψηλής αισθητικής, τα οποία προκαλούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκείνων που τα βλέπουν.  Τα καράβια του σου δίνουν την αίσθηση πως μπορείς να επιβιβαστείς σ΄αυτά, για να σε ταξιδέψουν εκεί, όπου επιθυμείς, αναζητώντας νέους κόσμους και σύγχρονους πολιτισμούς. 
Με μια διαδικασία, που συνήθως είναι χρονοβόρα, το ξύλο μετατρέπεται, στα χέρια του Τάκη, σε εύπλαστο υλικό, κάτι σαν πηλός, δίνοντάς του τη μορφή που επιθυμεί, χωρίς καμία δυσκολία. 
Ο Τάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περαχώρα. Κύρια επαγγελματική ασχολία του οι σκεπές σπιτιών, μαγαζιών και οι ξυλοκατασκευές.  
Από μικρό παιδί είχε  την μανία να βγάζει φλούδες από τα πεύκα και να τα σκαλίζει, σαν παιχνίδι, για να δημιουργήσει βαρκούλες. 
Στο Δημοτικό Σχολείο, στην πέμπτη και στην έκτη τάξη, τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης, έκανε χειροτεχνίες και τις άφηνε στο σχολείο. Πρώτη του δημιουργία ένα καράβι με πανιά, μήκους 15 περίπου εκατοστών. 
Στη συνέχεια οι επαγγελματικές του ασχολίες δεν του επέτρεψαν  να ασχοληθεί με χειροτεχνίες ξυλογλυπτικής, αν και νιόπαντρος είχε ασχοληθεί, ερασιτεχνικά, με χαλκογραφία και επιγραφοποιΐα. 
Όταν συνταξιοδοτήθηκε, πριν από εννέα χρόνια, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τα καράβια-ξυλοκατασκευές, που ανέρχονται στα εβδομήντα εννέα (79), μέχρι σήμερα. Σκοπός του να χαρίσει κάποια από αυτά, να διακοσμήσει το σπίτι του ή να τα πουλήσει. 
Έχει φτιάξει: 4 τριήρεις,  συλλεκτικά κομμάτια, ενός μέτρου περίπου η κάθε μία, 1 Αργώ, 1 Σάμαινα, 1 Πενηντακοκόρων, 2 Συμιακές σκάφες επί τουρκοκρατίας, 2 Σάντα Μαρία-Καραβέλλες-του Κολόμβου, 1 ισπανικό γαλιόνι, Ιστιοφόρα, Γαλέρες, Καΐκια, 4 αυτοκίνητα μήκους 30 εκατοστών, 1 βέσπα με καλάθι, μήκους 25 εκατοστών, καθώς και εννέα ακόμη βέσπες μικρότερου μεγέθους.  
Εκτός από την ξυλογλυπτική, ανακαινίζει και συντηρεί παλιές ξύλινες σκάφες, ζυγαριές της οκάς, μία πλάστιγγα της οκάς, του 1832, διάφορα μπακίρια, ραπτομηχανή του 1837 αλλά και νεότερες ραπτομηχανές. 
Παράλληλα ασχολείται με τη συλλογή παλαιών μοτοσικλετών. 'Εχει συλλέξει 20 βέσπες, από το 1960 έως το 1980 και έχει φτιάξει, εξ υπαρχής, μία δική του τρίκυκλη μοτοσικλέτα, συναρμολογώντας τα εξαρτήματά της
Ήταν ο δημιουργός, ως εργάτης της τέχνης,  των ξύλινων κατασκευών-εκθεμάτων για ''Τα Μαγικά Χριστούγεννα'', στην Περαχώρα, τα Χριστούγεννα του 2015.
Είναι έγγαμος με τη Δέσποινα Γκίκα και έχει 2 κόρες και δύο δίδυμες εγγόνες, με σπάνια ονόματα: Ηλέκτρα και Νεφέλη.  
             Κάποιες από τις ξύλινες δημιουργίες του!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.