Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

''ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ''! (VIDEO)


Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος


Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από 14 έως 16 Οκτωβρίου, στην Κόρινθο, παράλληλα με την έκθεση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, με αντικείμενα από το Ρωσικό Μουσείο Εθνογραφίας Αγίας Πετρούπολης, που ξεκίνησε 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού: Η Κόρινθος συναντά την Αγία Πετρούπολη», της σύσφιξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Κορίνθου και Αγίας Πετρούπολης. 
Οι δρόμοι πολιτισμού της Ελλάδας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Κόρινθο, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή θεατρική αναπαράσταση του ρωσικού αγροτικού εθίμου ‘‘Dozhinka’’, από το θεατρικό τμήμα του Ρωσικού Μουσείου Εθνογραφίας Αγίας Πετρούπολης και την αφήγηση ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού με τη συνοδεία θεάτρου σκιών και παραδοσιακής μουσικής, με τη συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου ‘‘OPUS FEMINA’’ του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων.
Η έκθεση ''Καθημερινή ζωή και γιορτές της ρωσικής υπαίθρου'' παρουσιάζει στοιχεία της καθημερινής ζωής και των τελετουργικών εθίμων του ρωσικού λαού, στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο έθιμο Bratchina, τελετουργικό έθιμο της μπύρας, αντιπροσωπευτικό δείγμα της εορταστικής κουλτούρας των αγροτικών περιοχών της Ρωσίας. Το έθιμο αυτό, ολοκλήρωνε το Dozhinki, γιορτή που σχετίζεται με το τέλος της συγκομιδής
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην καθημερινή ζωή της ρώσικης επαρχίας και παρουσιάζει τις παραδοσιακές γυναικείες ασχολίες  του γνεσίματος και της ύφανσης του λιναριού. 
Το ρωσικό μουσείο εθνογραφίας Αγίας Πετρούπολης ιδρύθηκε με απόφαση του Αυτοκράτορα Αλεξάνδρου ΙΙΙ, το 1902, με σκοπό να παρουσιάσει, διεξοδικά, ένα εθνο-πολιτιστικό πανόραμα της ρωσικής αυτοκρατορίας, από όλη τη γεωγραφική της έκταση, δίνοντας έμφαση στο ρωσικό παραδοσιακό πολιτισμό. 
Πράγματι, πάνω από 100.000 αντικείμενα, τα οποία αποκτήθηκαν από το Μουσείο ως τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του λαϊκού πολιτισμού.
Άκρως ενδιαφέρουσα και η διάλεξη με θέμα «Εθιμικές γιορτές της ρώσικης υπαίθρου», από τον εθνολόγο κ. Dmitrii Baranov του Ρωσικού Μουσείου Εθνογραφίας Αγίας Πετρούπολης. 

*Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου και ώρα 17:00’ θα μεταδοθεί, από την εκπομπή μου, η συνέντευξη που παραχώρησε, αποκλειστικά ο κ. Baranov στον Περαία-Χώρα Radio News.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.