Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις* 
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Και έγραψε ο Μαξ Βέμπερ στο βιβλίο του "Βασικές έννοιες κοινωνιολογίας": ονομάζεται συνήθεια η πραγματικά υπάρχουσα πιθανότητα μιας κανονικότητας στον προσανατολισμό της κοινωνικής πράξης. 
Εάν και εφόσον η πιθανότητα της διατήρησής της μέσα σε έναν κύκλο ανθρώπων υπάρχει μόνον με πραγματική άσκηση. Η συνήθεια ονομάζεται ήθη εάν η πραγματική άσκησή της στηρίζεται σε μακροχρόνια εμβίωσής της.
Πραγματικά έχουμε συνηθίσει να ζούμε μέσα σε δεσμούς γεμάτους κανόνες, μέσα σε ήθη και έθιμα που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό, σαν έθνος. 
Μία από τις υποομάδες που έχουν άμεση σχέση με τα κύτταρα της κοινωνίας μας είναι η οικογένεια. Συνήθειες και ήθη υπάρχουν και ξεδιπλώνωνται μέσα από αυτό το κύτταρο μέχρι και σήμερα. Οι ισχυροί δεσμοί που υπάρχουν μέσα στην ελληνική οικογένεια δίνουν αιτίες για προβληματισμό των διαφόρων άλλων κοινωνιών με τις οποίες ήμαστε συνοδοιπόροι. 
Σίγουρα η ελληνική οικογένεια έχει τόσο ισχυρούς δεσμούς που και σήμερα ακόμα περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της δεδομένης οικονομικής κατάστασης δείχνει να ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο.
Ποιός δεν θυμάται τις συγκεντρώσεις στο κυριακάτικο τραπέζι όλης της οικογένειας; Ποιός δεν θυμάται τους γηραιότερους συγγενείς να μένουν στο σπίτι και να φροντίζονται από τα νεαρότερα μέλη; Ποιός δεν θυμάται στις γιορτές και στα μεγάλα συμβάντα να μαζεύεται η οικογένεια; Σήμερα, η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο εκείνο της κοινωνίας όπου τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας αντανακλώνται μέσα σε αυτό. Κανένας εξωγενής παράγοντας δεν είναι ικανός να σπάσει αυτό το πλέγμα του ισχυρότατου δεσμού που υπάρχει μέσα στην ελληνική οικογένεια. Δύσκολα κάποιος αναλυτής μπορεί εύκολα να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικογένεια στηρίζει πρώτα κοινωνικά τα μέλη της και μετά οικονομικά.
Ανά την χώρα, τα ήθη της οικογένειας συνιστούν κοινωνική πράξη. Και αυτή η κοινωνική πράξη είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Οι δεσμοί αλληλεγγύης που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια καταστούν αυτό το κύτταρο τόσο συμπαγές όσο η αλλοτρίωσή του καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.