Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΟΝ ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ!

Ο Μπομπ Ντύλαν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας “γιατί δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού”, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).
Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους υπό της επευφημίες των παρισταμένων στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη.
Η Ντάνιους είπε πως ίσως η φετινή επιλογή της επιτροπής να αποτελεί έκπληξη για κάποιους, αλλά “αν κοιτάξουμε 5.000 χρόνια πίσω θα ανακαλύψουμε τον ‘Ομηρο και την Σαπφώ. Έγραψαν ποιητικά κείμενα που αποδόθηκαν στη σκηνή και το ίδιο συμβαίνει και με τον Μπομπ Ντύλαν. Ακόμα διαβάζουμε ‘Ομηρο και Σαπφώ και το απολαμβάνουμε”, τόνισε.
Ένα σπάνιο παράδειγμα ιδιοφυών στίχων, ενός μοναδικού τρόπου σκέψης. ‘Ενας άνθρωπος που επί 54 χρόνια ξανανακαλύπτει τον εαυτό του”, κατέληξε.

Ο Ντύλαν είναι ο 259ος Αμερικανός που κερδίζει Νόμπελ και ο πρώτος που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά την Τόνι Μόρισον το 1993. Ο Ντύλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το βραβείο.
Ο Μπομπ Ντύλαν γεννήθηκε στις 24 Μάη 1941 στην Μινεσότα. Το πραγματικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμερμαν. Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός το υιοθέτησε από τον Ουαλό ποιητή Ντύλαν Τόμας.
Ο Μπομπ Ντύλαν είχε πρώιμα αντλήσει το υλικό της έμπνευσής του από την μουσική του Γούντι Γκάρθι. Από το πρώτο του άλμπουμ που περιείχε κυρίως διασκευές σε παραδοσιακά αμερικάνικα τραγούδια, πέρασε σύντομα σε δικές του συνθέσεις, που τον καθιέρωσαν ως τραγουδοποιό – διαμαρτυρίας.

Πηγή: http://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.