Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ! ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Βουλιαγμένης (ΠΑΟΒ) σε αναμνηστική φωτογραφία. Διακρίνονται: Πάνω, από αριστερά, Γιάννης Β. Καραπανάγος, Γιάννης Ν. Λογοθέτης, Κώστας Χ. Δόσχορης, Θεμιστοκλής Σταύρου, Αθανασία Καραπανάγου, Θεοφάνης Χ. Πέτρου. Κάτω, από αριστερά, Νίκος Χ. Δόσχορης, Γιάννης Σ. Λογοθέτης και Κώστας Γ. Δόσχορης
Παιδικά χρόνια! Ανέμελα χρόνια! Γεμάτα παιχνίδια με φαντασία και αυτοσχεδιασμούς, αυθορμητισμό, ξεγνοιασιά και ειλικρινή φιλία. Σωστή απόλαυση τα καλοκαίρια, που παρακαλούσαμε να μην κυλάει ο χρόνος. Να σταματήσει εκεί στις αλάνες και στις γειτονιές που ζωντάνευαν με τις παιδιάστικες φωνές μας, ακόμα και τα μεσημέρια, παρά τις εκλύσεις και τις νουθεσίες των ενηλίκων για μεσημεριανή ανάπαυλα και ησυχία. Μια ολόκληρη σχολική περίοδο περιμέναμε, με αγωνία, για να ξανασμίξουμε το καλοκαίρι.
Δεκαετία του '70! Παιδιά κι εμείς τότε, αναπολούσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και προσδοκούσαμε το επόμενο, κάνοντας του κόσμου τα σχέδια. Δεν ήταν μόνο οι διακοπές των μαθημάτων και το κλείσιμο του σχολείου, αλλά, κυρίως, για να πάμε στη Λίμνη Ηραίου, ως παραθεριστές και φυσικά να ετοιμάσουμε το γήπεδό μας! 
Καθορίζαμε τα όριά του με πέτρες, το καθαρίζαμε, τοποθετούσαμε τα γκολπόστ, φτιάχναμε τις γραμμές κι όλα αυτά με τα χέρια μας, μόνοι μας! Κατόπιν ακολουθούσε η συγκρότηση των ομάδων που θα συμμετείχαν στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Βουλιαγμένης! 
Οι φανέλες μας αυτοσχέδιες, οι διαφωνίες μας ιδιαίτερες, με έναν δικό μας τρόπο, οι πανηγυρισμοί για τις νίκες μας γεμάτοι υπερηφάνεια, οι απογοητεύσεις από τις ήττες μας βραχύχρονες και το βράδυ όλοι μαζί αγαπημένοι συγκεντρωνόμασταν για να πούμε τα νέα μας και να συζητήσουμε την επικαιρότητα.
Ακολουθώντας τα βήματα της ίδρυσης του Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας, το έτος 1971, με την επιστροφή στα σχολικά θρανία από τις καλοκαιρινές διακοπές μας, οι γειτονιές της Περαχώρας συνέθεσαν ομάδες, περιμένοντας με αγωνία τις Κυριακές και τις Αργίες για να παίξουν, μεταξύ τους, ποδόσφαιρο. 
Σε αυτό το πνεύμα κινούμενη, η κάτω γειτονιά δημιούργησε τον Αθλητικό Όμιλο ''ΘΥΕΛΛΑ'' Περαχώρας. Μια νεανική ομάδα που έπαιζε με τις άλλες ομάδες-γειτονιές, της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, στις αλάνες, στο γήπεδο της Περαχώρας αλλά και σε άλλους “αγωνιστικούς” χώρους. 
Για την ακρίβεια, είχε αγωνιστεί και στα Πίσσια -οι ποδοσφαιριστές της είχαν μεταβεί με ποδήλατα και μηχανάκια εκεί- με την ομάδα που ονομαζόταν ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΙΣΣΙΩΝ'', στις 19 Απριλίου του 1975. Πριν από 40 χρόνια! Αλήθεια πότε πέρασαν; Στη μνήμη μας ζωντανεύουν σαν να ήταν χθες! 
Μάλιστα της είχε απονεμηθεί και χειροποίητο λάβαρο-φιλοτεχνημένο από την αντίπαλη ομάδα- την ημέρα του αγώνα, το οποίο φυλάσσεται με ιδιαίτερη προσοχή και απεικονίζεται σε τρεις παρακάτω φωτογραφίες. 
Φυτώρια αθλητισμού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι νεανικές αυτές ομάδες γιατί, κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές τους, είτε αγωνίστηκαν, αργότερα, στον Αθλητικό Όμιλο Περαχώρας είτε συμμετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια του.

Ποδοσφαιριστές της νεανικής ομάδας ''ΘΥΕΛΛΑ'' Περαχώρας. Διακρίνονται: Πάνω, από αριστερά, Γιάννης Β. Καραπανάγος, Νίκος Ζερβός, Θεμιστοκλής Σταύρου, Νίκος Γεωργίου, Θανάσης Παντελέων. Κάτω, από αριστερά, Γιώργος Γλυκοφρύδης, Κώστας Γ. Δόσχορης, Νίκος Χ. Δόσχορης και Γιάννης Σ. Λογοθέτης

Παλαίμαχοι του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης με ποδοσφαιριστές  της νεανικής ομάδας
Μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελο Βουλιαγμένης τη δεκαετία του '70. Διακρίνονται: Πάνω, από αριστερά, Γιάννης Β. Καραπανάγος, Κώστας Χ. Δόσχορης, Αναστάσιος Α. Παρέντης. Κάτω, από αριστερά, Νίκος Χ. Δόσχορης και Κώστας Γ. Δόσχορης
 
Η μία όψη του χειροποίητου λάβαρου που επιδόθηκε από την ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΙΣΣΙΩΝ'' στον Αθλητικό Όμιλο ''ΘΥΕΛΛΑ'' Περαχώρας το έτος 1975
Η άλλη πλευρά του χειροποίητου λάβαρου που επιδόθηκε από την ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΙΣΣΙΩΝ'' στον Αθλητικό Όμιλο ''ΘΥΕΛΛΑ'' Περαχώρας
Η χειρόγραφη αφιέρωση με την υπογραφή του συντάκτη της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.