Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΟΡΚΟΣ ΤΙΜΗΣ!

Της Βλασίας Μιχαηλίδου – Τριπολιτάκη*

Εύχομαι ολόψυχα η εκλογική αναμέτρηση να μπορέσει να επιφέρει πολιτική σταθερότητα, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογικές αναμετρήσεις, που καταστρέφουν οικονομικά τη χώρα. Ελπίζω να οριστεί μία τέτοια κυβέρνηση, που θα υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και θα δώσει ανάσα ζωής στους πολύπαθους πολίτες. 
Όλοι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν όρκο, πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Άλλοι θα δώσουν θρησκευτικό κι άλλοι πολιτικό όρκο, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (46/6.8.2014), που αναγνωρίζει τρεις τύπους όρκου: τον θρησκευτικό, τον θρησκευτικό για πιστούς άλλων θρησκειών και τον πολιτικό. Και οι τρεις, ανεξάρτητα από το τελετουργικό, αποτελούνται από την ίδια φράση «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Αυτοί που επιλέγουν τον πολιτικό όρκο είναι όσοι υποστηρίζουν την άποψη για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. 
Είναι, βέβαια, λυπηρό να βλέπεις Έλληνες να αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (αλλά να σπεύδουν για συνομιλίες με πατριάρχες, ηγουμένους κι άλλους θρησκευτικούς ηγέτες) κι, από την άλλη, οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης να ορκίζονται στο Κοράνι. Κι είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αυτοί οι ίδιοι αθεϊστές να συμμετέχουν σε λαμπρές γιορτές της Ορθοδοξίας κι από την άλλη να δηλώνουν πως θα φορολογήσουν τους πολίτες που δηλώνουν Χριστιανοί. Έτσι, όμως, δεν θα καλύψουν τα ελλείμματα του κράτους, αλλά θα διευρύνουν τα ελλείμματα σε αξίες κι ιδανικά. 
Τελικά, το ενδιαφέρον είναι να διασφαλιστεί το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας ή να τεθούν υπό διωγμό οι Έλληνες χριστιανοί, προκειμένου η Ελλάδα να χάσει τα ισχυρά ερείσματα της πίστης και της παράδοσης και να είναι πιο εύκολη η υποδούλωσή της σε ξένα συμφέροντα; Τελικά, επιδίωξη όσων διεξάγουν αυτόν τον αν-ορθόδοξο πόλεμο είναι να προασπίσουν τις ελευθερίες των πολιτών ή να τις περιορίσουν; 
Αξίζει, πάντως, να θυμηθούμε πως την ίδια περίπου μέρα πριν από 187 χρόνια ορκίστηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας (26/1/1828). Βρήκε τη χώρα σε δεινή κατάσταση και συγκλονισμένος από το θέαμα που αντίκρισε, μόλις έφτασε στην Αίγινα, ομολόγησε «η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου. Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως Κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το Ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης». 
Πόσο επίκαιρα τα λόγια του πατριώτη πολιτικού, πόσο όμοια η πολιτική κατάσταση, τότε και τώρα. Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να μετατρέψει μια Πράξη Υποτέλειας σε Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας. Σήμερα, υπονομεύεται η εθνική μας ανεξαρτησία από Μνημόνια και συμφωνίες, που θέτουν σε κατάσταση υποτέλειας τη χώρα μας και κανείς πολιτικός δεν μας εγγυάται την αποδέσμευσή μας από αυτά. 
Ας ορκίζεται, λοιπόν, ο καθένας σε ό,τι πιστεύει (σύμφωνα με το κείμενο, που ορίζει η σχετική υπουργική εγκύκλιος, κι όχι με αντάρτικές φαμφάρες, γιατί αυτό συνιστά παραβίαση του Συντάγματος), αλλά να σταματήσει κι η υποκριτική στάση, που αποσκοπεί στην υφαρπαγή της ψήφου των χριστιανών ψηφοφόρων. Ας αποκαλυφθεί ποιοι θα ορκιστούν σε Θεό και Ελλάδα πως θα προασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα και τις παραδόσεις μας. Ποιοι θα δώσουν όρκο τιμής πως θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σπίτια μας και το χαμόγελο στη ζωή μας. Κι όσοι, τελικά, ορκιστούν μόνο στην τιμή (την ηθική, όχι τη χρηματική) και τη συνείδησή τους, ελπίζω να μπορέσουν να μας αποδείξουν ότι τις διαθέτουν και τις δύο, ακέραιες. Άλλωστε κι οι πολιτικοί, που είναι σήμερα στη φυλακή, θρησκευτικό όρκο είχαν δώσει, αλλά η άπληστη και δόλια συμπεριφορά τους απέδειξε πως δεν είχαν τον Θεό τους! 

*Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc

Πηγή:http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.