Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΟΡΓΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ!

Τι συζήτησε με την ηγεσία της ΠΟΣ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Η βροχή των τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας που δέχτηκε προεκλογικά το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των πενιχρών ποσών που έλαβαν από την περίφημη μερική αποκατάσταση οι απόστρατοι προκάλεσε...τη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών στο ΥΠΟΙΚ.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όπως τονίζει η ΠΟΣ, μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα που προέκυψαν από την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, με την ΠΟΣ να παρουσιάζει στοιχεία-«φωτιά». Η επαναφορά, όπως προκύπτει, δεν έφτασε το 50%, αλλά το πολύ το 28% λόγω των νόμων που προβλέπουν κλιμάκια με ποσοστά, όπου η κράτηση υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ κάθε φορά που αλλάζει το κλιμάκιο και όχι με το ποσοστό που αναλογεί στο αντίστοιχο κλιμάκιο.

Έως 48 ευρώ καθαρά
Το 91% των αποστράτων πήρε το πολύ έως 48 ευρώ καθαρά, ενώ παρουσιάστηκε το φαινόμενο απόστρατοι με μεγαλύτερη βασική σύνταξη (Β.Σ.) να λαμβάνουν λιγότερα αναδρομικά από άλλους με μικρότερη Β.Σ. Μάλιστα, 1.500 απόστρατοι δεν έλαβαν αναδρομικά. Η ΠΟΣ πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να μειωθούν οι αδικίες, ενώ υπογραμμίστηκε η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που έχει δημιουργηθεί στους αποστράτους, γιατί η κυβέρνηση και δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ και διέρρευσε πίνακες με υψηλά ποσά που δεν επιβεβαιώθηκαν, προκαλώντας άδικο κοινωνικό αυτοματισμό κατά των αποστράτων αλλά και οργή σε όσους ανέμεναν πως όντως θα λάβουν αντίστοιχα ποσά.
Η οργή μεγαλώνει από το γεγονός πως οι απόστρατοι υφίστανται και ρυθμίσεις που θεωρητικά αφορούν όλους τους συνταξιούχους, αλλά στην ουσία πλήττουν κυρίως τους αποστράτους, όπως η ύπαρξη ηλικιακών κριτηρίων και το εργασιακό πλαίσιο μισθωτών, ή η κράτηση 4% που τους γίνεται για την υγειονομική τους περίθαλψη και υπολογίζεται επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού της σύνταξης και όχι επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις, όπως συνέβαινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, ή ακόμα ο συνυπολογισμός του ΕΚΟΕΜΣ στη σύνταξη.

Ναι μεν, αλλά...
Όπως ήταν αναμενόμενο, απαντήσεις επί των συγκεκριμένων δεν ελήφθησαν, αν και σύμφωνα με την ΠΟΣ: «Ο υπουργός άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις της ΠΟΣ, για κάποιες από τις οποίες θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης, πλην όμως δήλωσε ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν δύναται να αναλάβει στη συγκεκριμένη περίοδο οποιαδήποτε δέσμευση. Επίσης, επικαλέσθηκε την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν». Ο ίδιος ο ΑΝΥΠΟΙΚ, πάντως, υποστήριξε πως υπάρχει νομοσχέδιο με συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις (επέκταση, σε όλο το προσωπικό, του χρόνου υπηρεσίας μέχρι πέντε έτη που λογίζεται στο διπλάσιο, υπολογισμός εξάμηνων υποβρύχιων καταστροφέων, τροποποίηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010 για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που είχαν καταβληθεί και στα μετοχικά ταμεία κ.λπ.), που όμως δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ζητούν δεσμεύσεις από τους πολιτικούς
«Συμβόλαιο με τους αποστράτους» θέλει το συντονιστικό 3ΑΑ
Μετά το «συμβόλαιο με τον λαό» ήρθε η ώρα, όπως όλα δείχνουν, να διεκδικηθεί ένα «συμβόλαιο με τους αποστράτους» από τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι απόστρατοι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) προχώρησαν στη σύνταξη μιας επιστολής που απευθύνεται στους επικεφαλής των κομμάτων.
Με αυτή ζητούν να λάβουν σαφείς δεσμεύσεις απέναντι σε 120.000 αποστράτους και τις οικογένειες τους, κάτι που με πρόχειρους υπολογισμούς μπορεί να σημαίνει συνολικά κοντά στις 350.000 - 450.000 ψήφους συνυπολογίζοντας όσους άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται στην εκλογική τους συμπεριφορά όντας στην «περιφέρεια» των οικογενειών των αποστράτων.

Όχι στις «εκθέσεις ιδεών»
Το συντονιστικό των τριών Ενώσεων σημειώνει, μάλιστα, πως στην απάντηση που πρέπει να στείλουν τα κόμματα σε εύλογο χρόνο πριν από τις εκλογές, αφού αν δεν απαντήσουν αυτό θα εκληφθεί ως άρνηση στα αιτήματα, δεν θα δεχτεί γενικολογίες «του τύπου "θα αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες" ή "όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν κ.λπ."». Αντίθετα, θα λάβει υπόψη του μόνο απαντήσεις που θα είναι δεσμευτικές και θα τοποθετούνται επακριβώς στο ερώτημα εάν και πότε το κάθε κόμμα θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Μάλιστα, στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θυμίζουν πως η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ, αντίθετα νομοθέτησε την επιστροφή του μισού της διαφοράς μεταξύ των μισθών και συντάξεων της 31-07-2012 και της 01-08-2012, με αποτέλεσμα ειδικά οι απόστρατοι, λόγω και των πολλαπλών κρατήσεων/εισφορών που πληρώνουν, να λάβουν ως αποκατάσταση των συντάξεων τους ελάχιστα ευρώ, τονίζοντας έτσι πως αφενός δεν θα δεχτούν ξανά κούφια λόγια και θυμίζοντας αφετέρου τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
Πηγή:novel918.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.