Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΣΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!


  Του Γιάννη Τσάκαλου

                                                 image
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές στο Παρίσι, έχουν ανοίξει για τα καλά το θέμα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες αλλά παραμένει ευρέως άγνωστο πόσοι μουσουλμάνοι ζουν τελικά στην Ευρώπη.
Ας ξεκινήσουμε από τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, που είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Το ποσοστό των μουσουλμάνων (σύμφωνα με στοιχεία της Pew –2010) στη Γερμανία είναι 5,8% και φθάνουν τους 4.760.000 ενώ στη Γαλλία είναι μεγαλύτερο και αγγίζει το 7,5% του συνολικού πληθυσμού.
Στην Ολλανδία ζουν 1.000.000 μουσουλμάνοι και αποτελούν το 6% του πληθυσμού και ακολουθούν Βέλγιο και Ελλάδα με 630.000 (5,9%) και 610.000 (5,3%), αντίστοιχα. Προφανώς υπάρχουν περισσότεροι μουσουλμάνοι σε Βρετανία (4,7%), Ισπανία (2,1%) και Ιταλία (3,7%), αλλά σε ποσοστό πληθυσμού σε αυτές τις τρεις μεγάλες χώρες, είναι χαμηλότερο σε σχέση με Ελλάδα, Βέλγιο και Αυστρία.


Παράλληλα στην έρευνα της Pew αναφέρεται ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης έχει σαφώς μικρότερη ηλικία από τους υπόλοιπους ευρωπαίους –μέσος όρος τα 32 έτη αντί 40 έτη των υπόλοιπων ευρωπαίων- ενώ ο πληθυσμός τους αυξάνεται σταθερά (1% ανά δεκαετία) και υπολογίζεται ότι το 2030 θα αποτελούν το 8% των Ευρωπαίων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και o πίνακας που δείχνει πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους μουσουλμάνους. Στη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού βλέπει τους μουσουλμάνους θετικά ενώ το ποσοστό θετικής άποψης πέφτει στη Γερμανία (58%), παρά τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα.

Μεταξύ των χωρών που αναφέρει η έρευνα, πιο αρνητική θέση έχουν οι πολίτες σε Ιταλία και Ελλάδα (δείτε σχετικό πίνακα –αριστερά αρνητικά, δεξιά θετικά).


Πηγή: athensvoice.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.