Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΩΤΑ Η ΧΩΡΑ!

Αφιερωμένη στον λαό είναι η αυριανή μέρα. Θα αποφασίσει σε ποιους θα αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας στην κρισιμότερη ίσως μεταπολεμικά πολιτική συγκυρία. Γιατί πολλές δυσκολίες αντιμετωπίσαμε, αλλά τέτοιας κρισιμότητας κυβερνητική επιλογή ποτέ άλλοτε δεν χρειάστηκε να κάνουμε. Η Δευτέρα, όμως, θα είναι μια άλλη μέρα... Η επόμενη μέρα και το εθνικό καθήκον
Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Και δεν είναι σχήμα λόγου αυτή η επισήμανση. Είναι μια πολιτική υποχρέωση στην οποία οφείλουν όλοι, νικητές και ηττημένοι, να ανταποκριθούν, παραμερίζοντας τα όποια συναισθήματα τούς διακατέχουν και αποδεικνύοντας ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του ρόλου, τον οποίο η λαϊκή ψήφος ανέθεσε στον καθέναν τους.
Ήταν ούτως ή άλλως κρίσιμες οι αποφάσεις που θα καλούνταν να λάβουν και οι ενέργειες στις οποίες θα όφειλαν να προβούν. Αλλά από την Πέμπτη το απόγευμα το σκηνικό έχει αλλάξει. Η πρωτοβουλία του Μ. Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ενεργοποιήσει το σχέδιό του για την ποσοτική χαλάρωση και να διαθέσει 1,1 τρισ. ευρώ για την απεμπλοκή επιτέλους της Ευρωζώνης από την ύφεση είναι ένας ιστορικής σημασίας σταθμός στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα ήταν ασυγχώρητο σφάλμα αν έμενε αναξιοποίητος εκ μέρους μας.
Δεν είναι άμεση και αυτονόητη η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είναι οι εκκρεμότητες της σχεδόν πεντάχρονης μνημονιακής προσπάθειας. Βασικά μία αξιολόγηση, η τελευταία του προγράμματος, που έχει μείνει ανολοκλήρωτη. Αν αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, ο δρόμος για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΚΤ ανοίγει διάπλατα.
Αυτονόητο είναι ότι το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας θα το σηκώσει το κόμμα στο οποίο θα εμπιστευθεί η λαϊκή ψήφος ή την αποκλειστική ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου ή την πρωτοβουλία των διαδικασιών για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Αλλά επίσης αυτονόητο είναι ότι στους χειρισμούς που θα επιλέξει να κάνει στη διάρκεια των αναγκαίων διαπραγματεύσεων, εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβεί είναι να τεθεί σε κίνδυνο η αίσια έκβαση της προσπάθειας για τη συμμετοχή της χώρας στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι.
Και παράλληλα εξίσου αυτονόητο θα πρέπει να είναι αυτήν τη φορά και κάτι άλλο. Όχι μόνο οι νικητές αλλά και οι ηττημένοι της αυριανής αναμέτρησης θα πρέπει να συμπαραταχθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο προστασίας και προώθησης των εθνικών συμφερόντων. Δεν έγινε και κακώς δεν έγινε στα πέντε προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη γίνει ούτε και τώρα. Ήταν λάθος που δεν έγινε και καιρός είναι να μάθουμε ότι τα λάθη δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.
Αύριο είναι η ώρα του λαού. Από μεθαύριο θα είναι η ώρα του πολιτικού συστήματος. Έως τώρα έχει διαπράξει πολλά και σοβαρά σφάλματα, τα οποία πληρώσαμε μαζεμένα στα πέντε τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ήρθε η ώρα της εξιλέωσης. Οι ανοχές και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
 
Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.