Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!


Γράφει ο Θεόδωρος Λιανός*

Μπορεί οι ανθέλληνες της Ευρώπης να μας μισούν, μπορεί να μας ζηλεύουν, μπορεί να μας ψεκάζουν, μπορεί οι τοκογλύφοι να θέλουν να μας πιουν το αίμα, πολλά μπορεί, αλλά εμείς ποτέ δεν θα χάσουμε την ψυχραιμία μας, ποτέ δεν θα πάθουμε κατάθλιψη και ποτέ δεν θα μας κυριεύσει η ανία.
Φροντίζουμε γι αυτό, ο καθένας μόνος του, αλλά και όλοι μαζί. Μας σώζουν οι εκπλήξεις, και αυτές που μας προκαλούν οι άλλοι και αυτές που εμείς επιφυλάσσουμε για τους εαυτούς μας.
Δείτε π.χ. τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Ποιος φανταζόταν τον Καμμένο να φέρνει καλλίτερο αποτέλεσμα από τον Βενιζέλο; Ή τον Γιώργο Παπανδρέου να μένει εκτός Βουλής και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να μην εμφανίζεται καν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων;΄
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάποτε πει ότι ο λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Φυσικά, είχε δίκιο. Έτσι από αύριο θα έχουμε και εμείς την κυβέρνηση που μας ανήκει. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελεί πολιτικό και ιδεολογικό ανοσιούργημα, είναι μια ακόμη έκπληξη. Ταυτόχρονα, είναι έκφραση των παραδοξοτήτων, που ως λαός λατρεύουμε.
Η μεγάλη, όμως, έκπληξη είναι αυτή που με βεβαιότητα έρχεται. Κατά τους επόμενους μήνες, οι μισοί Έλληνες θα νοιώσουν μεγάλες εκπλήξεις, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κάνει ή να επιτύχει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι, ως κυβέρνηση, μπορεί να διαγράψει το δημόσιο χρέος, να μοιράσει τα πάντα στους πάντες κτλ. Οι μισοί Έλληνες τα πίστεψαν. Οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστρέψει την χώρα αν θελήσει να πραγματοποιήσει τις κρίσιμες προεκλογικές του υποσχέσεις. Και ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περίπου έκανε και η Νέα Δημοκρατία με διάφορες ωραιοποιήσεις για να κοροϊδέψει τους αφελείς.
Αυτά είναι όλα τα ενδεχόμενα. Κάτι από τα παραπάνω θα συμβεί. Αυτό είναι λογικά αναγκαίο. Ότι και να γίνει, ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων θα εκπλαγεί. Βέβαια, η έκπληξη μπορεί να είναι ευχάριστη. Όλοι ευχόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει το μέγιστο των βασικών καλών επιδιώξεών του. Αυτό θα είναι καλό για όλοι την χώρα. Αλλά αυτό θα είναι μεγάλη έκπληξη, ευχάριστη μεν, αλλά οπωσδήποτε έκπληξη.
Έτσι, κατά τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να βαρεθούμε και να πέσουμε σε κατάσταση αδιαφορίας. Μέχρι τον Ιούνιο, τουλάχιστον, θα ζούμε σε μια αγωνιώδη κατάσταση. Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους Ευρωπαίους να δεχθούν την διαγραφή τους χρέους και να συνεχίσουν να μας παρέχουν δωρεάν βοήθεια; Τί θα γίνει με εκείνη την στρίγκλα που δεν εννοεί να καταλάβει τι χρωστάει ο κόσμος στην Ελλάδα; Θα μπορέσει ο Τσίπρας με βοηθό τον Καμμένο να αλλάξει την Ευρώπη; Αναμφίβολα, αυτό το χρόνο θα ζήσουμε ένα θρίλερ.
Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για μας κρατούν όρθιους στις άκρες των ποδιών μας, έχουμε κι άλλα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε, έστω και μικρής σημασίας. Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ που ήρθε έβδομο και καταϊδρωμένο; Θα προχωρήσει σε συνέδριο για εκλογή νέου προέδρου; Θα γίνει προσπάθεια να επανακάμψει ο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ; Θα ενωθούν όλοι, όπως είναι το λογικό, μαζί με άλλους σε μία νέα ευρύτερη δημοκρατική παράταξη με νέο αρχηγό;
Ανάλογες αγωνίες θα περάσουν και οι Νεοδημοκράτες. Θα επιβιώσει ο Σαμαράς ως αρχηγός ή έχουν ήδη αρχίσει οι αρχηγικές διεκδικήσεις. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά και οι έγνοιες μεγαλύτερες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, πράγμα που οι Νεοδημοκράτες θεωρούν βέβαιο, οι επόμενες εκλογές είναι κοντά και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει πρωτιά.
Η πολιτική κρύβει πολλές εκπλήξεις. Όλα είναι πιθανά, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας. Όλα μπορούν να συμβούν, δυστυχώς για μας τους λίγους, που δεν θέλουμε εκπλήξεις. Για να έχουμε την ηρεμία μας, όλοι οι Έλληνες, ας ευχηθούμε μεγάλες επιτυχίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν φοβόμαστε ότι οι ευχές μας έχουν μικρή πιθανότητα να πιάσουν. 

*Ο Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.